Audacity.cz/Fórum/Jaký kompresor je nejlepší pro mastering?

Jaký kompresor je nejlepší pro mastering?

Přemýšlím, který kompresor by byl ideální pro mastering mých skladeb. Mám už nějaké zkušenosti se zpracováním zvuku, ale pořád si nejsem jistý, co přesně hledat v kompresoru pro tuto specifickou fázi produkce. Zajímalo by mě, jestli byste doporučili nějaké konkrétní modely nebo značky, které jsou osvědčené a používají je profesionálové. Je lepší zvolit analogový kompresor, nebo se spolehnout na digitální pluginy? Jaké parametry bych měl brát v úvahu při výběru – attack, release, ratio? Jak moc je důležité mít možnost sledovat gain reduction? A co třeba cena? Mám omezený rozpočet, takže bych chtěl vědět, jestli je možné najít něco kvalitního i za rozumnou cenu. Případně jaký je váš názor na použití více kompresorů během masteringu? Vím, že každý má jiný styl a přístup, tak by mě zajímalo, co funguje vám a jaké máte zkušenosti s různými typy kompresorů. Děkuju předem za vaše rady!

143 slov
1.4 minut čtení
9. 5. 2023
Olga Vojtěchová
Olga Vojtěchová

Když jde o mastering, tak kompresor je fakt důležitý nástroj. Z mých zkušeností bych doporučil třeba plugin jako FabFilter Pro-C, ten je super flexibilní a má všechno, co potřebuješ. Ale zase, analogový kompresory jako SSL G-Series nebo Manley vari-mu taky mají svůj kouzlo a spoustu profíků na ně nedá dopustit. Záleží na tom, co preferuješ.

Pokud jde o parametry, tak attack a release jsou fakt klíčový – chceš, aby se kompresor choval přirozeně a nezabil dynamiku skladby. Ratio kolem 2:1 nebo 4:1 funguje většinou dobře, ale všeho s mírou. Gain reduction sledovat určitě, to ti ukáže, jak moc zasahuješ do signálu.

Co se týká ceny, dají se najít solidní pluginy i za rozumný peníze. Neboj se zkoušet víc kompresorů, mnohdy to dělá zvuk zajímavější a lépe vyvážený. Každý má svůj styl, takže experimentuj a uvidíš, co ti sedne nejvíc.

139 slov
1.4 minut čtení
21. 12. 2024
Ivana Tvrdíková
Ivana Tvrdíková

Takže, co se týče kompresorů na mastering, tak doporučuji kouknout na pár osvědčených modelů jako třeba Shadow Hills Mastering Compressor nebo SSL G-Series. Tyhle maj na trhu dobrý jméno. Pokud jde o analog nebo pluginy, tak to je fakt na osobní preference. Analogový kompresory mají svojí šťávu, ale kvalitní pluginy jako FabFilter Pro-C 2 nebo Waves API 2500 taky odvedou skvělou práci a jsou často levnější.

Podle mě bys měl hledat kompresor s možností nastavit attack a release, to fakt ovlivní zvuk. Ratio by mělo být spíš nízký, třeba 1.5:1 nebo 2:1 – víc je už riskantní. Gain reduction metry jsou dost důležitý, aby ses ujistil, že to nepřeháníš.

Co se ceny týče, není nutný utrácet majlant. Můžeš najít i slušný modely do pár tisíc. A pokud máš omezený rozpočet, klidně zkus víc kompresorů v řetězci – třeba jeden pro jemný sklouznutí a druhej pro víc agresivní úpravy. Každopádně experimentuj, protože co funguje jednomu, nemusí fungovat druhýmu.

157 slov
1.6 minut čtení
22. 12. 2024
Pavel Slavík
Pavel Slavík