Audacity.cz/Fórum/Jaký by měl být výstupní level dB při masteringu?

Jaký by měl být výstupní level dB při masteringu?

Když se bavíme o masteringu, jedno z nejčastějších témat, které se objevují, je otázka, jaký by měl být výstupní level dB. Vím, že existuje spousta různých názorů a doporučení, ale co je vlastně to správné číslo? V některých zdrojích jsem narazil na tipy, že by se výstup měl pohybovat kolem -6 dB, zatímco jiní tvrdí, že -3 dB je ideální. Proč jsou tyto hodnoty tak rozdílné? Jaký vliv má hlasitost na kvalitu zvuku? A co když chci, aby moje skladby zněly co nejlépe na různých platformách jako Spotify nebo YouTube? Je třeba brát v potaz i kompresi a limitaci při dosahování konečné úrovně dB? Mám pocit, že mastering je taková alchymie a rád bych slyšel názory zkušenějších. Jak to vidíte vy? Jaké máte zkušenosti s masteringem a jaké úrovně jste používali vy ve svých projektech? Co byste doporučili začínajícím producentům, kteří chtějí dosáhnout profesionálního zvuku bez přehnaného zvyšování hlasitosti? Jaké chyby se vyplatí se vyvarovat při nastavování těchto úrovní? Děkuji za všechny rady a tipy!

165 slov
1.7 minut čtení
18. 10. 2020
Štěpán Procházka
Štěpán Procházka

Když se bavíme o mastering levelu, většina lidí doporučuje mít peak okolo -6 dB až -3 dB. Důvod je, že potřebuješ mít nějaký prostor pro kompresi a limitaci, jinak ti to může začít chrčet. Někdo má rád vyšší úroveň, ale pak se dostáváš do rizika přebuzení. Hlasitost je důležitá hlavně kvůli tomu, jak to bude znít na různých platformách jako Spotify nebo YouTube, protože ty používají svoje vlastní normalizace. Nejde jen o to být hlasitý, ale i o zachování dynamiky. Začínajícím producentům bych doporučil se vyhnout extrémnímu zvyšování hlasitosti, protože to může zničit kvalitu zvuku. Pročistit mix a nechat si prostor na mastering je klíčový. Kromě toho si dej pozor na EQ a dynamiku, abys neměl příliš zahuštěný zvuk. Vyvaruj se toho, aby ses snažil udělat všechno na jeden zátah. Mastering je proces a chce to čas.

137 slov
1.4 minut čtení
8. 2. 2025
Ondřej Toman
Ondřej Toman

Tak já to vezmu z pohledu, co jsem se naučil. Výstupní level dB při masteringu se většinou doporučuje kolem -6 dB až -3 dB. Důvod, proč jsou tyto hodnoty různé, je v tom, že každý producent má jiný styl a zvukové preference, a taky záleží na tom, jak moc plánuješ použít kompresi a limitaci. Pokud chceš, aby tvoje skladby zněly dobře na platformách jako Spotify nebo YouTube, je dobré mít v zásobě nějaký prostor pro případné úpravy komprese, aby se ti zvuk nenarušil.

Hlasitost může mít obrovský vliv na kvalitu zvuku – pokud to přeháníš s hlasitostí, můžeš snadno ztratit dynamiku a detaily. Je dobré se vyvarovat přílišného zvyšování hlasitosti a radši se soustředit na vyváženost zvuku. Začátečníci by měli experimentovat s různými úrovněmi a poslouchat to na různých zařízeních. Někdy je lepší nechat věci trochu "na vzduchu", než to tlačit do maximum.

A ještě jedna věc – snažte se vyhnout clippingu, protože to neslyšíte hned, ale když to pak hraje na větších reproduktorech, může to znít strašně. Takže jo, mastering je fakt taková alchymie. Hlavně si dej pozor na ty úrovně a experimentuj.

184 slov
1.8 minut čtení
20. 10. 2023
Aleš Novák
Aleš Novák