Audacity.cz/Fórum/Jaký je rozdíl mezi reverbem a delayem?

Jaký je rozdíl mezi reverbem a delayem?

Když se člověk začne zabývat zpracováním zvuku, dříve nebo později narazí na pojmy jako reverb a delay. Ale co to vlastně tyto termíny znamenají a jaký je mezi nimi rozdíl? Je to pro mě trochu matoucí, protože oba efekty se nějakým způsobem zabývají časem a prostorovým vnímáním zvuku. Reverb, nebo dozvuk, se zdá být o tom, jak zvuk splývá s prostorem. Je to jako když mluvíte v místnosti s hodně tvrdými povrchy – zvuk se odráží od stěn a vytváří takový bohatý pocit prostoru. Na druhou stranu mám pocit, že delay, tedy zpoždění, je víc o opakování zvuku po určitém časovém intervalu, jako když slyšíte ozvěnu ve skalách nebo v údolí. Mám ale stále otázky. Můžete mi prosím osvětlit, jak přesně k těmto efektům dochází? Jaké techniky se používají k jejich dosažení? A kdy je lepší použít reverb a kdy delay? Zajímalo by mě i to, jestli existují nějaké specifické případy, kdy byste jeden efekt volili před druhým. A co třeba jejich kombinace? Je to vůbec možné, aby se tyto dva efekty doplňovaly? Jaké jsou vaše zkušenosti s použitím reverbu a delaye ve vašich projektech? Těším se na vaše názory a tipy!

192 slov
1.9 minut čtení
17. 6. 2023
Miroslav Macháč
Miroslav Macháč

Takže rozdíl mezi reverbem a delayem je fakt v tom, jak to vnímáš. Reverb je jako ta atmosféra, kdy zvuk se odráží od stěn a vytváří takový dojem prostoru. Když třeba hraješ v kostele, ten zvuk se tam rozléhá a máš pocit, že jsi v obrovské místnosti. Delay je spíš o opakování zvuku po nějakém čase, jako když řekneš něco nahlas do údolí a ozvěna ti to vrátí s kouskem zpoždění. Z technického hlediska, reverb se vytváří simulací odrazů od různých povrchů, zatímco delay si hraje s časovými intervaly a můžeš nastavit kolik opakování chceš.

Kdy použít co? Reverb se hodí na vokály, aby zněly plněji a „živě“, delay na sólové kytary nebo syntetizátory pro prostorový efekt. Můžeš je taky kombinovat – třeba lehký reverb s delayem na vokálech, to může znít super. Každý má svůj styl, takže experimentuj! Já osobně miluju delay na bicí, to dodá ten správný groove.

Takže jo, kombinace je fajn a dá se s tím hodně hrát.

163 slov
1.6 minut čtení
4. 12. 2021
Pavla Netolická
Pavla Netolická

Reverb a delay jsou fakt super efekty, ale mají každý jiný účel. Reverb, nebo dozvuk, dává zvuku pocit prostoru, jako když hraješ v kostele nebo na koncertě. Vytváří to dojem, že zvuk se odráží od stěn a vytváří takové bohaté akustické prostředí. Naopak delay je o opakování – to je jako když voláš do údolí a ozvěna ti to vrátí s nějakým zpožděním.

K dosažení reverbu se často používají algoritmy simulující různé prostory nebo nahrávací techniky, zatímco delay funguje na základě zpoždění signálu a opakuje ho po určitém čase.

Kdy použít co? Reverb je skvělej pro vokály a nástroje, které potřebujou víc prostoru, zatímco delay se hodí na rytmické prvky nebo k vytvoření zajímavých efektů na sólové nástroje. Kombinace obou může být fakt brutální – třeba použít reverb pro hloubku a pak přidat delay, aby to bylo víc dynamický.

V mých projektech jsem používal reverb na vokály a delay na kytary a vždycky to udělalo dobrou práci při vytváření atmosféry. Takže klidně hrajte s obojím a zkoušejte různé kombinace!

168 slov
1.7 minut čtení
12. 12. 2022
Alois Janků
Alois Janků