Audacity.cz/Fórum/Kdy použít reverb a kdy delay ve svém mixu?

Kdy použít reverb a kdy delay ve svém mixu?

Zajímalo by mě, jak přesně rozlišit mezi použitím reverbu a delaye při mixování. Slyšel jsem, že reverb dodává zvuku prostor a hloubku, zatímco delay může vytvořit zajímavé efekty a opakování. Ale kdy je dobré použít jeden efekt místo druhého? V některých skladbách si nejsem jistý, jestli přidat reverb na vokály nebo spíš delay, protože oba efekty mohou znít skvěle, ale občas mi to přijde jako přílišné zahlušení. Jaké jsou tipy na použití reverbu v různých žánrech? A kdy je lepší vsadit na delay? Mám pocit, že každý mix vyžaduje něco jiného, ale nevím, jak to správně posoudit. Existují nějaké konkrétní situace nebo příklady, kde jeden z těchto efektů prostě jasně vyčnívá nad druhým? Rád bych slyšel názory ostatních, co tady v komunitě děláte vy. Jak se rozhodujete mezi těmito dvěma a jaké máte zkušenosti s tímto tématem? Děkuji za všechny rady!

141 slov
1.4 minut čtení
30. 9. 2024
Ondřej Toman
Ondřej Toman

Reverb a delay fungujou fakt jinak, i když obojí dodává zvukům nějakou hloubku. Reverb je super na vytvoření pocitu prostoru, hodí se na vokály, kytary nebo i bicí, když chceš, aby to znělo jako ve velkým sále nebo v malý místnosti. Třeba v popu se často používá dost reverb pro ten „vzdušnej“ efekt. Na druhou stranu delay je víc o opakování a vytváření rytmických textur. Můžeš ho použít na vokály, aby to znělo zajímavě, nebo na kytary pro ten krásnej prostorovej efekt. Když to přeženeš s obojím, tak se ti může mix zahustit a ztrácí to jasnost, takže je dobrý si hrát s úrovněmi a časováním. V rocku se třeba delay hodí na sóla pro lepší dynamiku, zatímco v elektronice můžeš použít reverb na synthy pro ten éterickej zvuk. Klíčový je mít na paměti, co chceš dosáhnout – jestli víc prostor nebo rytmus. Zkoušej a poslouchej, co ti sedí nejlíp.

150 slov
1.5 minut čtení
19. 4. 2023
Irena Vacková
Irena Vacková

No, ono to hodně záleží na tom, co chceš dosáhnout. Reverb se používá, když chceš, aby zvuky zněly jako by byly ve větším prostoru, třeba v kostele nebo v nějakém velkém sále. Je to super pro vokály, nebo pokud chceš přidat hloubku k nástrojům. Ale pozor, moc reverbu může udělat bordel a zvuk pak zanikne.

Delay je spíš o opakování zvuku a může to dodat dynamiku a zajímavé efekty. Vokály s delayem můžou znít cool, když chceš něco víc experimentálního, ale zase to nemusí sedět ke všemu. Třeba v rocku můžeš použít delay na kytary pro chytlavější riffy.

Zkusit různé nastavení a zároveň poslouchat mix jako celek je klíčový. Když se míchá elektronika, delay je často víc populární, kdežto v akustických žánrech je reverb větší hit. Občas stačí zkusit obojí a podívat se, co lépe pasuje. Hlavně to nepřehánět a vždycky myslet na celkové vyznění skladby.

145 slov
1.5 minut čtení
3. 10. 2020
Bedřich Kopal
Bedřich Kopal