Audacity.cz/Fórum/Co se stane, když nahrávám s nesprávnou vzorkovací frekvencí?

Co se stane, když nahrávám s nesprávnou vzorkovací frekvencí?

Přemýšlím o tom, co se vlastně stane, když nahrávám zvuk s nesprávnou vzorkovací frekvencí. Například, pokud mám nastavenou frekvenci na 48 kHz, ale chci nahrávat něco, co by mělo být ve 44,1 kHz. Jaký dopad to má na kvalitu zvuku? Může se mi zdát, že slyším nějaké divné artefakty nebo zkreslení? Co všechno může ovlivnit špatná vzorkovací frekvence? A jak moc si toho ostatní všimnou, když to pak pustím? Myslím, že je důležité vědět, jestli to ovlivňuje i další aspekty jako je mix či mastering. Říkají mi, že to může způsobit problémy s časováním a synchronizací při práci s více stopami. Je to pravda? Jak se to projevuje v praxi? Zajímalo by mě i to, jestli existují nějaké jednoduché způsoby, jak to opravit po nahrávání. Může se to vůbec napravit bez ztráty kvality? Také by mě zajímalo, jestli je rozdíl mezi různými DAW v tomhle ohledu a jak se jednotlivé programy vyrovnávají s nesprávnou vzorkovací frekvencí. Kdybych chtěl v budoucnu nahrávat lépe, na co bych si měl dávat pozor? Takže co vlastně tahle nesprávná vzorkovací frekvence všechno způsobuje?

178 slov
1.8 minut čtení
29. 8. 2024
Vojtěch Pražák
Vojtěch Pražák

Pokud nahráváš se špatnou vzorkovací frekvencí, můžeš se setkat s několika problémy. Hlavně to ovlivní kvalitu zvuku a můžeš slyšet artefakty nebo zkreslení, když se to snažíš konvertovat zpět na správnou frekvenci. Třeba pokud nahráváš na 48 kHz a pak to chceš použít ve 44,1 kHz, můžeš mít problémy s časováním. To je fakt důležitý, když pracuješ s víc stopama, protože to může vést k synchronizačním problémům. Ostatní si toho možná nevšimnou hned, ale když je zvuk „nějaký“ nebo se něco rozchází, tak to prostě půjde slyšet.

Pokud jde o opravu po nahrávání, jsou nějaké metody jako změna vzorkovací frekvence ve DAW, ale většinou to znamená ztrátu kvality. Některé DAW to zvládají líp než jiné, takže vybrat si ten správný software může pomoct. Když chceš nahrávat lépe, dej pozor na nastavení vzorkovací frekvence ještě před tím, než začneš nahrávat. Tím předejdeš většině problémům a dobře se ti bude mixovat a masterovat. Takže radši si vždycky zkontroluj ty nastavení před nahráváním.

159 slov
1.6 minut čtení
5. 10. 2022
Blanka Suchá
Blanka Suchá

Když nahráváš s nesprávnou vzorkovací frekvencí, tak se to může dost negativně projevit na kvalitě zvuku. Pokud máš 48 kHz a chceš 44,1 kHz, tak při přehrávání se ti můžou objevit artefakty, jako jsou zkreslení nebo divný harmonické efekty. Hlavně když se snažíš synchronizovat víc stop, tak to může být masakr – časování může být úplně mimo. Když pak mixuješ nebo masteruješ, tak to bude fakt problém, protože všechen ten posun se projeví a můžeš mít třeba i trable s fázemi. Opravit to po nahrávání je složitý; většinou to bude mít nějaké ztráty kvality, takže lepší je si to ohlídat už při nahrávání. Různý DAW se s tím vyrovnávají různě, někteří mají lepší algoritmy na převod frekvencí než jiní. Takže příště si dej pozor na to nastavení před nahráváním, je to fakt důležitý.

133 slov
1.3 minut čtení
14. 1. 2022
Zuzana Bartošová
Zuzana Bartošová