Co se stane, když nahrávám s nesprávnou vzorkovací frekvencí?
Přemýšlím o tom, co se vlastně stane, když nahrávám zvuk s nesprávnou vzorkovací frekvencí. Například, pokud mám nastavenou frekvenci na 48 kHz, ale chci nahrávat něco, co by mělo být ve 44,1 kHz. Jaký dopad to má na kvalitu zvuku? Může se mi zdát, že slyším nějaké divné artefakty nebo zkreslení? Co všechno může ovlivnit špatná vzorkovací frekvence? A jak moc si toho ostatní všimnou, když to pak pustím? Myslím, že je důležité vědět, jestli to ovlivňuje i další aspekty jako je mix či mastering. Říkají mi, že to může způsobit problémy s časováním a synchronizací při práci s více stopami. Je to pravda? Jak se to projevuje v praxi? Zajímalo by mě i to, jestli existují nějaké jednoduché způsoby, jak to opravit po nahrávání. Může se to vůbec napravit bez ztráty kvality? Také by mě zajímalo, jestli je rozdíl mezi různými DAW v tomhle ohledu a jak se jednotlivé programy vyrovnávají s nesprávnou vzorkovací frekvencí. Kdybych chtěl v budoucnu nahrávat lépe, na co bych si měl dávat pozor? Takže co vlastně tahle nesprávná vzorkovací frekvence všechno způsobuje?