Audacity.cz/Fórum/Jak se zbavit šumu v pozadí při nahrávání tréninků?

Jak se zbavit šumu v pozadí při nahrávání tréninků?

Nahrávám tréninky a poslední dobou mě dost trápí ten hluk, co je slyšet v pozadí. Zkoušel jsem různé mikrofony, ale stejně mi to pořád nějak šumí a kazí to celý dojem. Je to asi kvůli tomu, že nahrávám doma a kolem mě je dost věcí, co dělají hluk – sousedé, domácnost, televize... Četl jsem o různých technikách, jak potlačit šum v pozadí, ale pořád nevím, co je opravdu efektivní. Mám zkusit nějaké speciální filtry nebo upravit nastavení mikrofonu? Možná bych si měl pořídit nějakou akustickou pěnu na stěny nebo něco podobného? Nechci investovat moc peněz, ale zároveň chci mít kvalitní nahrávky bez toho otravného šumu. Existují nějaké tipy nebo triky, co se dají snadno aplikovat a pomohly by mi dostat zvuk do lepší úrovně? Jaké programy nebo aplikace by byly nejlepší pro odstranění šumu? Pokud máte nějaké osobní zkušenosti s tímto problémem nebo víte o nějakých osvědčených metodách, budu moc rád za každou radu. Díky!

155 slov
1.6 minut čtení
15. 11. 2024
Petra Navrátilová
Petra Navrátilová

Zbavit se šumu při nahrávání je fakt oříšek, ale pár tipů mám. Zkus na nahrávání použít dynamický mikrofon, ten obvykle lépe filtruje okolní zvuky než kondenzátorový. Taky si můžeš pořídit pop filter, ten ti pomůže s hlukem od dechu a zároveň se ti to může hodit i na nějakou tu akustickou pěnu na stěny, jak jsi psal. Je to relativně levná investice a zlepší to akustiku.

Když nahráváš, pokus se najít klidnější čas během dne, kdy není tolik hluku. Můžeš zkusit nahrávat v menší místnosti, kde je méně odrazů zvuku. A co se programů týká, Audacity má super funkci na odstranění šumu – stačí udělat ukázku šumu a pak to aplikuješ na celou nahrávku. Dobré je i Adobe Audition, ale ten už něco stojí.

Vždycky je dobré si na mikrofon mluvit blízko a snažit se eliminovat ostatní zvuky okolo. Jo a nebrání se zkoušet různý umístění mikrofonu – někdy stačí posunout pár centimetrů a zvuk je hned lepší.

158 slov
1.6 minut čtení
11. 5. 2023
Roman Slavík
Roman Slavík

Zbavit se šumu v pozadí při nahrávání tréninků může být fakt oříšek. Zkus pár věcí, co ti mohou pomoct. Za prvé, umístění mikrofonu hraje velkou roli, tak se ho snaž umístit co nejblíž k sobě a daleko od zdrojů hluku. Když už mluvíme o mikrofonech, zvaž nějaký směrovej mikrofon, ten umí líp izolovat zvuk okolo. To akustické pění si taky pořiď; i pár panelů na stěnu ti může dost pomoct. Snížení ozvěn a přízvuku je fakt důležitý.

Co se týká software, Audacity je super na úpravy a má i funkce na odstranění šumu. Stačí jen vybrat část, kde je jen šum a pak to aplikovat na celou stopu. Pokud chceš investovat víc do softwaru, zkus něco jako Adobe Audition, ten má pokročilejší filtry.

Hlavně se snaž nahrávat v době, kdy je doma klid; třeba když sousedi nejsou aktivní. Zkuste nahrávat v místnosti s kobercem nebo závěsy – to taky pomůže pohlcovat zvuk. Tohle všechno by mělo pomoct udělat tvé nahrávky mnohem čistější.

162 slov
1.6 minut čtení
4. 1. 2023
Adam Toman
Adam Toman