Audacity.cz/Fórum/Jak odstranit rušivé zvuky v Audacity?

Jak odstranit rušivé zvuky v Audacity?

Nahrávám různé audio projekty a často se mi stává, že se mi do záznamu dostanou nějaké rušivé zvuky. Myslím tím třeba šumění, klikání nebo dokonce hlasy v pozadí, které vůbec nemají co dělat s tím, co chci nahrát. Používám program Audacity, který je sice skvělý na editaci zvuku, ale nejsem si jistý, jestli tam existuje nějaký efekt nebo nástroj, který by mi pomohl tyto nežádoucí zvuky odstranit. Slyšel jsem něco o nástrojích pro odstraňování šumu, ale moc jsem tomu nerozuměl. Můžete mi prosím poradit, jestli je v Audacity možné nějakým způsobem efektivně vyčistit nahrávku od těchto nepříjemných zvuků? Jak na to? Je potřeba stahovat nějaké dodatečné pluginy nebo to zvládnu pouze s tím, co je už v Audacity? Jaký postup bych měl následovat, abych dosáhl co nejlepšího výsledku? Děkuji za jakékoliv rady a tipy!

134 slov
1.3 minut čtení
9. 9. 2024
Václav Procházka
Václav Procházka

Odstranění rušivých zvuků v Audacity je celkem jednoduchý proces. Nejprve si najdi část nahrávky, kde je jen šum nebo nežádoucí zvuky. Označ tohle místo myší, pak jdi na menu Efekty a vyber "Odstranění šumu". Tam klikni na "Získat profil šumu". To říká Audacity, co chceš odstranit.

Potom označ celou nahrávku (Ctrl+A) a znovu otevři efekty, zvol "Odstranění šumu" a nastav sílu odstranění. Zkus různé hodnoty, aby ses ujistil, že to neovlivní hlavní zvuk. Můžeš také zkusit efekty jako "Komprese" nebo "EQ" pro doladění zvuku.

Není potřeba stahovat žádné další pluginy, tohle všechno zvládneš s tím, co už máš v Audacity. Jen nezapomeň pracovat na kopii souboru, abys měl zálohu původní nahrávky, kdyby něco nevyšlo. Hodně štěstí!

114 slov
1.1 minut čtení
3. 5. 2024
Veronika Hrochová
Veronika Hrochová

V Audacity se dá šum docela dobře odstranit. Zkus využít funkci "Odstranit šum". Tady je postup: 1. Najdi část nahrávky, kde je jen ten rušivý zvuk (třeba šum nebo klikání) a označ ji. 2. Pak jdi na menu Efekty a vyber "Odstranit šum". 3. Klikni na "Získat profil šumu". Tím program zjistí, co chceš odstranit. 4. Teď označ celou nahrávku nebo část, kterou chceš vyčistit, a znovu otevři "Odstranit šum". 5. Tentokrát nastav úroveň odstranění a klikni na OK. Mělo by to pomoct! Jo a žádné extra pluginy není potřeba, všechno najdeš v základním Audacity. Hlavně to nepreháněj, aby ti nezmizel i ten dobrý zvuk.

105 slov
1.1 minut čtení
28. 10. 2024
Josef Drábek
Josef Drábek