Audacity.cz/Fórum/Jak přidám VST plugin do Audacity?

Jak přidám VST plugin do Audacity?

Když už mám rozjeté své projekty v Audacity a začínám se učit, jak víc využívat všechny ty úžasné možnosti, co tohle audio editační software nabízí, narazil jsem na něco, co mě docela zaujalo. Vím, že existuje spousta různých VST pluginů, které by mohly obohatit moje zvukové stopy a dát jim úplně jiný rozměr. Ale teď jsem zaseklý na tom, jak vlastně tyto pluginy do Audacity dostat. Mám nějaké konkrétní VST efekty, které bych hrozně rád vyzkoušel, ale když se dívám do nabídky Audacity, tak to tam prostě není. Jak to funguje? Musím si je nejdřív někam stáhnout, nebo je nějaký specifický adresář, kam je musím uložit? A co když mám pluginy ve formátu .dll? Jsou s tím nějaké speciální požadavky, abych je mohl používat? Zkoušel jsem už pár různých postupů podle návodů na internetu, ale pořád mi to nefunguje tak, jak bych chtěl. Jsem v tomhle úplný nováček a nechci utrácet peníze za něco, co nakonec nebude fungovat. Mohl by mi někdo prosím podrobně vysvětlit, jak na to? Děkuju moc!

170 slov
1.7 minut čtení
27. 1. 2025
Monika Rybářová
Monika Rybářová

Takže, pokud chceš přidat VST pluginy do Audacity, tady je pár kroků, co bys měl zkusit. Nejprve si stáhni ty pluginy, co chceš použít. Většina VST pluginů je ve formátu .dll, takže to je normální. Potom je musíš umístit do správného adresáře. Audacity má specifický složku pro VST pluginy, obvykle je to někde jako C:\Program Files (x86)\VSTPlugins nebo něco podobného. Když tam ty .dll soubory dáš, otevři Audacity a pak zajdi do "Efekty" -> "Přidat / Odebrat VST efekty" nebo něco takového. Tam bys měl vidět svoje pluginy a můžeš je aktivovat. Nezapomeň, že Audacity by mělo být aktualizované, protože starší verze nemusí mít plnou podporu pro VST. Pokud bys měl problém s tím, že to nefunguje, zkontroluj, jestli si správně umístil ty soubory a jestli máš všechny potřebné závislosti pro pluginy. To může být docela otravné, ale většinou to funguje bez větších problémů.

144 slov
1.4 minut čtení
26. 1. 2025
Viktor Říha
Viktor Říha

Abys mohl použít VST pluginy v Audacity, musíš je nejdřív stáhnout a pak je správně umístit. Většina VST pluginů přichází ve formátu .dll, což je normální. Takže první krok je stáhnout ty pluginy, co chceš. Po stažení je potřebuješ zkopírovat do správného adresáře. Ve Windows je to většinou C:\Program Files\VSTPlugins nebo C:\Program Files (x86)\VSTPlugins. Když máš pluginy v .dll, ujisti se, že jsou právě v tomhle adresáři.

Pak otevři Audacity a jdi do nabídky "Efekty" a vyber "Zobrazit efektové zásuvné moduly" nebo něco podobného. Tam bys měl vidět možnost načíst VST pluginy. Pokud se ti pluginy nezobrazují, zkus restartovat Audacity nebo zkontrolovat, jestli máš povolené načítání VST pluginů v nastavení.

Některé starší verze Audacity nemusí podporovat všechny typy VST, takže se ujisti, že máš aktuální verzi. Pokud se ti to pořád nedaří, můžeš zkusit i přeinstalovat Audacity nebo se podívat na specifické požadavky na daný plugin. Držím palce!

146 slov
1.5 minut čtení
4. 2. 2025
Vojtěch Beran
Vojtěch Beran