Audacity.cz/Fórum/Jak zrychlit Audacity s mnoha VST pluginy?

Jak zrychlit Audacity s mnoha VST pluginy?

Přemýšlím, jak bych mohl zrychlit Audacity, když mám v něm nainstalováno tolik VST pluginů, že se mi program občas zasekává nebo laguje. Mám spoustu různých efektů a nástrojů, které používám při mixování a nahrávání zvuku, ale čím víc jich přidávám, tím pomalejší se to zdá být. Zkoušel jsem pár věcí, jako například odinstalaci některých pluginů nebo změnu nastavení buffer size, ale pořád to není ono. Chtěl bych vědět, jestli existují nějaké tipy nebo triky, jak optimalizovat výkon Audacity, aniž bych musel obětovat své oblíbené VST efekty. Možná by pomohlo nějaké nastavení v preferencích programu nebo něco jiného, co by mohlo zlepšit rychlost? Předem díky za jakoukoli radu!

107 slov
1.1 minut čtení
16. 4. 2024
Renata Havlíčková
Renata Havlíčková

Mě se osvědčilo pár triků. Zkus snížit vzorkovací frekvenci v nastavení projektu, někdy stačí 44.1 kHz místo 96 kHz, uvidíš, jak se to zlepší. Další věc, co pomáhá, je použít pluginy jen při finálním mixu a při nahrávání a editaci držet efektů minimum. Můžeš taky zkusit zamknout stopy, které neplánuješ měnit. A co se týče buffer size, zkus experimentovat s hodnotami, občas menší buffer funguje líp. A když už máš tolik pluginů, zkontroluj, jestli nemáš nějaké, co se navzájem bijou nebo zpomalují systém. Jo a pokud máš možnost, zvaž upgrade RAM nebo SSD – to může udělat divy. Držím palce!

100 slov
1 minut čtení
20. 12. 2024
Bohumil Kadlec
Bohumil Kadlec

Zkus pár věcí. První je zkontrolovat, jaký máš nastavený buffer size, už to zmiňuješ, ale zkus to snížit nebo zvýšit podle toho, co ti víc vyhovuje. Další věc je, že některé pluginy můžou být fakt náročné, tak si zvaž, jestli je můžeš offline bounce-ovat nebo vypnout, dokud neděláš finální mix. Zkus vypnout nepotřebné efekty, když nahráváš, a pak je přidej až při mixu. Je taky dobrý zkontrolovat priority procesoru ve Windows (pokud ho máš), aby Audacity mělo víc výkonu. A nakonec se podívej na nastavení projektu – menší sample rate může pomoct. Taky se ujisti, že máš aktuální verzi Audacity a všech VST pluginů.

104 slov
1 minut čtení
22. 1. 2025
Veronika Hrochová
Veronika Hrochová