Audacity.cz/Fórum/Jaké jsou nejlepší VST pluginy pro mastering v Audacity?

Jaké jsou nejlepší VST pluginy pro mastering v Audacity?

Přemýšlím o tom, jak vylepšit svůj mastering pomocí Audacity, a narazil jsem na spoustu různých VST pluginů, které prý dělají zázraky. Mám ale pocit, že se v tom trochu ztrácím. Teď mě zajímá, co za pluginy byste doporučili pro mastering. Které z nich opravdu fungují a mají smysl v kombinaci s Audacity? Je to vůbec možné dosáhnout profesionálního zvuku jen s Audacity a několika dobrými pluginy? Slyšel jsem o kompresorech, EQ a různých efektových pluginech, ale nejsem si jistý, co přesně použít na finální úpravy. A jak je to vlastně s kompatibilitou? Existují nějaké zdarma nebo levné varianty, které byste doporučili pro začátečníky? Taktéž by mě zajímalo, jestli má někdo zkušenosti s konkrétními pluginy jako je Ozone nebo FabFilter a jestli by je stálo za to vyzkoušet. Jaké nástroje používáte vy na mastering a jaký máte celkově pocit z používání Audacity pro tuto fázi produkce? Zkrátka, rád bych slyšel vaše názory a tipy na to, jaké VST pluginy by podle vás měly být součástí každého masteringového arzenálu v Audacity. Díky moc!

171 slov
1.7 minut čtení
18. 4. 2024
Martina Křížová
Martina Křížová

Tak hele, mastering v Audacity může být klidně udělaný i s pár dobrými VST pluginy. Z těch zdarma bych doporučil třeba TDR Nova – je to skvělý dynamický EQ, který ti hodně pomůže s úpravou frekvencí. Pak je tu i Voxengo Elephant, což je solidní limiter, ale pokud hledáš něco zdarma, tak LoudMax je také fajn.

Pokud chceš investovat, tak Ozone od Izotope je legendární a má spoustu funkcí, co ti usnadní práci – od EQ po maximizer. FabFilter Pro-L je další skvělý limiter, ale chce to nějakej ten budget. Ale fakt to stojí za to.

S kompresory a EQ určitě začni, to jsou základy. Hlavně se snaž nezapomínat na monitoring - dobré sluchátka nebo monitory jsou klíčový. Audacity má svoje limity, ale když se používají dobré pluginy a nějaká ta znalost základů masteringu, dá se toho docela dost udělat. Takže jo, profesní zvuk je možný dosáhnout i s Audacity a pár kvalitníma pluginama!

153 slov
1.5 minut čtení
4. 1. 2025
Anna Kolářová
Anna Kolářová

Dá se to zvládnout i s Audacity a pár dobrými VST pluginy. Na mastering bych doporučil začít s nějakým kvalitním kompresorem, třeba TDR Kotelnikov nebo o něco dražší FabFilter Pro-C. EQ je základ, takže buď něco jako TDR Nova (ten je zdarma) nebo zase FabFilter Pro-Q, co umí hodně. Na závěr pak přidat nějaký limiter, aby ses dostal na požadovanou hlasitost - Izotope Ozone je dobrý, ale drahý, zkus třeba LoudMax jako free variantu. Všechny tyhle pluginy fungují v Audacity a jsou celkem intuitivní. Co se týče profesionálního zvuku, tak s dobrou kombinací pluginů se to dá docela dobře zvládnout. A jo, zvukový rozdíl určitě ucítíš! Držím palce s masteringem!

110 slov
1.1 minut čtení
24. 12. 2024
Vojtěch Khýr
Vojtěch Khýr