Audacity.cz/Fórum/Jakou akustickou pěnu koupit do studia?

Jakou akustickou pěnu koupit do studia?

Už dlouho uvažuju o tom, že bych si do svého nahrávacího studia pořídil nějakou akustickou pěnu, ale vůbec nevím, kde začít. Na trhu je tolik různých typů a značek, že se v tom ztrácím. Myslíte, že je lepší investovat do dražší kvalitní pěny, nebo stačí něco levnějšího pro domácí studio? Měl bys mít na paměti nějaké konkrétní rozměry nebo tloušťku akustické pěny? Jaké materiály jsou nejlepší pro pohlcování zvuku a redukci ozvěn? A co třeba barvy a design? Je to důležité, nebo se mám soustředit jen na funkčnost? Zajímalo by mě také, jaký vliv má umístění akustické pěny na výkon zvuku. Jak ji správně rozmístit po místnosti? Opravdu to může udělat tak velký rozdíl v kvalitě nahrávky? Třeba máte nějaké tipy na konkrétní výrobce nebo produkty, které byste doporučili. Rád bych slyšel vaše zkušenosti, protože se snažím vytvořit co nejlepší prostředí pro nahrávání. Díky moc!

145 slov
1.5 minut čtení
11. 12. 2024
Veronika Hrochová
Veronika Hrochová

Když vybíráš akustickou pěnu do studia, tak je dobrý se zaměřit na kvalitu. Dražší pěny obvykle lépe pohlcují zvuk a mají delší životnost, což se ti vyplatí, pokud to myslíš vážně. Co se tloušťky týče, tak ideálně aspoň 5-10 cm, ale záleží na místnosti. Pro domácí studio můžeš zkusit i levnější varianty, ale většinou to nebude tak efektivní.

Materiály jako melamin nebo polyuretany jsou fajn pro zvukovou izolaci a absorbci. Co se designu týče, klidně si můžeš vybrat barvy, co ladí s tvým prostorem, ale hlavní je funkčnost.

Umístění pěny může fakt změnit zvuk – doporučuje se ji dávat na stěny kolem místa nahrávání a na strop. Dobrý je taky umístit ji do rohů místnosti, kde se ozvěny často vytváří. Rozhodně to udělá rozdíl v kvalitě nahrávky.

Ohledně výrobců, zkus třeba akustické panely od Auralex nebo Vicoustic – ty mají fajn pověst. Určitě si udělej průzkum a zkus najít něco, co sedí tvému stylu a budgetu.

154 slov
1.5 minut čtení
29. 11. 2024
Marie Šťastná
Marie Šťastná

Takže akustická pěna, co? Já jsem si nedávno taky pořídil nějakou do studia a rozhodně to chce si to promyslet. Určitě je lepší investovat do kvalitnější pěny, i když vím, že levné varianty lákají. Ty dražší obvykle lépe pohlcují zvuk a mají delší životnost. Co se tloušťky týče, ideální je kolem 5-10 cm, ale záleží na tvé místnosti a co chceš nahrávat.

Materiály jako polyester nebo melaminová pěna jsou super pro pohlcování zvuku. Nezapomeň, že umístění pěny dělá velký rozdíl. Obvykle se dávají na stěny naproti reproduktorům a v rozích místnosti, kde se hromadí ozvěny.

Design a barvy? No, pokud ti na tom záleží, tak proč ne. Ale funkčnost by měla být na prvním místě. Různé firmy nabízejí různé styly, třeba Auralex nebo Primacoustic jsou známý značky. Uvidíš, že jakmile dáš akustickou pěnu do prostoru, tak to bude znát na kvalitě nahrávky. Takže klidně zainvestuj a pořiď si něco slušného!

150 slov
1.5 minut čtení
6. 12. 2024
Vlastimil Čermák
Vlastimil Čermák