Audacity.cz/Fórum/Může špatné osvětlení zhoršit akustiku v místnosti?

Může špatné osvětlení zhoršit akustiku v místnosti?

Zajímalo by mě, jestli má osvětlení nějaký vliv na akustiku. Mám pocit, že v některých místnostech, kde je špatné osvětlení, se zvuk chová podivně. Například, když je místnost slabě osvětlená, tak mi přijde, že zvuky jako šum nebo ozvěna jsou silnější. Možná je to tím, jak se zvuk odráží od stěn a stropu, ale opravdu si nejsem jistý. Jak to vlastně funguje? Může to být tím, jaké světlo tam máme - jestli je to třeba LED, nebo nějaké jiný typ? A co barvy stěn a jejich povrch? Myslím, že tmavé barvy by mohly taky hrát roli, ale nevím, do jaké míry. Zajímalo by mě, jestli existují nějaké vědecké studie nebo zkušenosti lidí s tímto tématem. Rozhodně plánuju udělat pár změn v mé domácnosti a rád bych věděl, zda se zaměřit na osvětlení při zlepšování akustiky. Jak to vidíte vy? Děkuji za názory!

142 slov
1.4 minut čtení
1. 10. 2024
Štěpán Kubík
Štěpán Kubík

Osvětlení samo o sobě přímo akustiku moc neovlivňuje, ale to, jak se zvuk v místnosti chová, může být ovlivněno různými faktory, jako jsou barvy stěn a povrchy. Tmavé barvy absorbují světlo, ale taky zvuk, takže to může mít vliv na to, jak vnímáš ozvěnu a šum. Pokud máš v místnosti tvrdé povrchy, jako je beton nebo sklo, tak to může způsobit, že se zvuk odráží víc a ozvěna bude silnější. LED světla nebo jiný typ osvětlení by až tak velký vliv mít neměl. Ale když je slabé osvětlení, můžeš prostě mít pocit, že zvuky jsou intenzivnější, protože si jich víc všímáš. Takže pokud plánuješ změny, koukni na to, jaké máš povrchy a barvy stěn. Možná zkus nějaké akustické panely nebo měkké materiály na stěnách – to by mohlo výrazně pomoct zlepšit akustiku bez ohledu na osvětlení.

136 slov
1.4 minut čtení
2. 2. 2025
Rudolf Žižka
Rudolf Žižka

Takže, co se týče osvětlení a akustiky, tak to není úplně přímá vazba, ale může to mít vliv. Tmavé stěny a matné povrchy mohou vlastně tlumit zvuky, zatímco jasné a lesklé povrchy je naopak mohou odrážet. Když je místnost slabě osvětlená, tak ti to může připadat jako bys slyšel víc ozvěn nebo šumu. To může být spíš subjektivní pocit než nějaký technický problém. LED světla dělají jiný typ osvětlení než tradiční žárovky, což taky může mít vliv na to, jak vnímáš zvuk. Je dobrý se zaměřit na akustické panely nebo nějaké změny v nábytku, co by mohly pomoci s odrazem a absorpcí zvuku. Takže jo, když děláš změny, koukni se i na to osvětlení, ale hlavně bys měl myslet na akustiku jako takovou.

123 slov
1.2 minut čtení
2. 1. 2025
Oldřich Daněk
Oldřich Daněk