Audacity.cz/Fórum/Jak osvětlení ovlivňuje zvukové vlny?

Jak osvětlení ovlivňuje zvukové vlny?

Zajímalo by mě, jak moc může osvětlení v prostoru ovlivnit rozložení zvuku. Mám pocit, že se to nějak prolíná, třeba když je místnost hodně osvětlená, že to může mít vliv na akustiku. Někde jsem slyšel, že barvy a intenzita světla mohou měnit způsob, jakým zvuk vnímáme. Je to mýtus nebo fakt? Může například bílé světlo nějak zlepšit jasnost zvuku, zatímco tmavé osvětlení by mohlo zvuk utlumit? A co třeba LED světla versus klasické žárovky, ovlivňují skutečně zvukové vlny jinak? Jaký mají vliv na basy a výšky? Zajímá mě, jestli někdo z vás má zkušenosti s tímto tématem, nebo jestli jste narazili na nějaké studie, které by tohle prozkoumávaly. Rád bych věděl, jestli je to jenom nějaký výmysl nebo vědecky podložený fakt.

121 slov
1.2 minut čtení
17. 12. 2024
Viktor Novák
Viktor Novák

Osvětlení má určitě vliv na vnímání zvuku, i když to není úplně přímá souvislost. Třeba jasné bílé světlo může vytvořit pocit většího prostoru a čistoty, což může ovlivnit, jak vnímáme zvuk kolem sebe. Na druhou stranu tmavé osvětlení nebo teplé barvy, jako je žlutá, můžou vyvolat pocit útulnosti, ale zároveň můžou zvuk utlumit – něco jako tlumené prostory, kde se zvuk šíří jinak. Co se týče LED versus klasické žárovky, tak LED světla často mají jiný spektrum světla a to může mít vliv na akustiku místnosti. U basů a výšek to bude asi hodně subjektivní, ale někteří lidi tvrdí, že s různým osvětlením se mění i to, jak slyšíme určité frekvence. Někde jsem četl, že akustika a osvětlení by mohly spolupracovat v tom smyslu, že třeba nasměrování světla může mít vliv na odraz zvuku od stěn. Takže jo, podle mě to není úplně mýtus, ale spíš zajímavý fenomén, o kterém by se dalo víc mluvit. Zatím jsem nenarazil na konkrétní studie, ale určitě bych to zkusil prozkoumat.

167 slov
1.7 minut čtení
15. 1. 2025
Petr Prchal
Petr Prchal

Osvětlení a zvuk to je fakt zajímavé téma. Určitě to není úplně mýtus, že osvětlení může mít vliv na vnímání zvuku. Třeba když je místnost jasná a plná bílého světla, můžeš mít pocit, že zvuk je jasnější a prozářenější. Naopak ve tmě to může znít utluměně, protože náš mozek dostává méně podnětů a zvuk se může zdát více zastřený. S LED světly versus klasickými žárovkami jsem si taky všiml, že LEDky mají tu tendenci být ostré a mohou vytvářet víc "digitální" atmosféru, což by mohlo ovlivnit způsob, jak vnímáš basy a výšky.

Některé studie ukazují, že barvy světla mají vliv na naši psychiku, což se pak promítá i do vnímání zvuku. Třeba teplejší barvy jako žlutá nebo oranžová mohou přispět k pocitu útulnosti a klidu, zatímco studené barvy jako modrá mohou působit spíš na energii a bdělost.

Takže jo, určitě bych řekl, že osvětlení má nějaký vliv na akustiku prostorů, i když to nemusí být úplně vědecky podložený v každém případě. Ale zkušenosti lidí říkají, že tohle funguje.

167 slov
1.7 minut čtení
23. 1. 2025
Stanislav Brabec
Stanislav Brabec