Audacity.cz/Fórum/Jak se zbavit ozvěny při nahrávání ve velkým pokoji?

Jak se zbavit ozvěny při nahrávání ve velkým pokoji?

Při nahrávání zvuku v mém velkém pokoji se mi neustále vrací ozvěna, což je pro mě velký problém. Zkoušel jsem různé mikrofony a dokonce i nějaké základní nastavení v Audacity, ale pořád to není ono. Je to dost frustrující, když chci mít čistý zvuk a místo toho slyším tuhle nepříjemnou ozvěnu, která mi kazí celkový dojem z nahrávky. Vím, že by se to dalo vyřešit nějakými akustickými úpravami, ale nevím přesně, co všechno bych měl udělat. Mám si pořídit akustické panely nebo nějaké jiné zvukové izolace? A co třeba koberce nebo závěsy? Pomůže to vůbec? Nahrávám různé projekty, od podcastů po hudbu a chci, aby to znělo profesionálně. Jaké konkrétní tipy byste doporučili na snížení ozvěny v takovém prostředí? Mám si také hrát s nastavením mikrofonu, jeho umístěním nebo využít nějaké speciální techniky při nahrávání? Budu rád za jakékoli rady nebo zkušenosti.

142 slov
1.4 minut čtení
22. 12. 2024
Ladislav Kalous
Ladislav Kalous

Zbavit se ozvěny v velkým pokoji může bejt fakt oříšek, ale pár tipů ti může pomoct. Zkus začít s akustickými panely, ty jsou skvělý na pohlcování zvuku. Můžeš je pověsit na stěny, zvlášť kolem místa, kde nahráváš. Koberce jsou taky super, protože měkký povrchy absorbují zvuk – klidně dej koberec i pod mikrofon. Závěsy pomůžou, pokud máš okna, tak je zavři, aby to neodráželo zvuk ven. Taky zkus umístit mikrofon blíž k sobě a odrazit ho od zdí nebo stropu, čím méně prostoru mezi tebou a mikrofonem, tím líp. Hraj si s úhlem mikrofonu, třeba to změní zvuk. A jak nahráváš, snaž se mluvit nebo hrát na místech, kde není tolik odrazů – vyhni se rohům a vyzkoušej různý pozice. Když to zkombinuješ, mělo by to být lepší.

128 slov
1.3 minut čtení
2. 2. 2025
Karel Janoušek
Karel Janoušek

Zbavit se ozvěny v velkým pokoji je fakt oříšek. Mám pár tipů, co by ti mohli pomoct. První věc, co můžeš zkusit, je pořídít akustické panely. Ty se dají koupit nebo si je můžeš i vyrobit sám z nějakýho měkkýho materiálu, třeba starý deky nebo polystyren. Hlavně je dej na stěny kolem místa, kde nahráváš, ať pohlcují zvuk.

Další věc, co můžeš udělat, je dát na podlahu koberec. Ten ti pomůže snížit odrazy zvuku. Čím víc měkkých materiálů v místnosti, tím líp – závěsy na oknech taky můžou udělat divy. Zkus nahrávat v rohu místnosti, kde je zvuk víc stlačenej a odrazy budou menší.

Co se týče mikrofonu, dej ho blíž k sobě a mluv do něj přímo – to taky zlepší kvalitu. A pokud máš možnost, zkus nahrávat v době, kdy je v pokoji míň ruchu. Jakmile uděláš pár těchto úprav, mělo by se to zlepšit. Držím palce!

147 slov
1.5 minut čtení
5. 2. 2025
Vladimír Štěpán
Vladimír Štěpán