Audacity.cz/Fórum/Co dělat, když je zvuk příliš rezonantní v malém studiu?

Co dělat, když je zvuk příliš rezonantní v malém studiu?

Mám malý nahrávací studio a poslední dobou se mi zdá, že zvuk, který nahrávám, je příliš rezonantní. Možná je to tím, že je to všechno tak blízko u sebe nebo co já vím. Když mluvím do mikrofonu, slyším, jak se zvuk odráží od stěn a dává tomu takový zvláštní echem efekt, který se mi vůbec nelíbí. Zkoušel jsem změnit pozici mikrofonu a dokonce jsem přidal nějaké měkké materiály jako deky nebo polštáře, ale pořád to moc nepomáhá. Přemýšlím, jestli by pomohlo něco jiného, třeba akustické panely nebo něco podobného? Nebo byste doporučili investovat do jiného typu mikrofonu? Jaké máte zkušenosti s akustickým ošetřením prostor? Co všechno vám pomohlo snížit tu rezonanci? Rád bych slyšel vaše tipy a triky, pokud máte nějaké osvědčené metody či materiály. Dík za všechny rady!

129 slov
1.3 minut čtení
13. 10. 2024
Viktor Novák
Viktor Novák

Rezonance v malém studiu je fakt častý problém. Zkus investovat do akustických panelů, fakt to pomůže. Umísti je na stěny a strop, hlavně kolem místa, kde nahráváš. Můžeš zkusit i bass trap do rohů, tam se akustika často kazí. Pokračuj s těmi dekami a polštáři, to je dobrý začátek, ale akustické materiály jsou lepší volba. Hlavně se vyhni prázdným stěnám, pokud máš možnost, dej tam nějaké umění nebo tapety. Změna pozice mikrofonu je taky důležitá, zkus ho posunout dál od stěn. Mikrofon jako takovej bys měl mít spíš kvalitní, ale to samotný ti může problém nevyřešit. Celkově si dej záležet na akustickým ošetření – investice se vyplatí.

107 slov
1.1 minut čtení
29. 11. 2024
Ivana Beranová
Ivana Beranová

Zní to, jako bys měl problém s odrazy zvuku v tom malým studiu. Akustické panely by určitě mohly pomoct, protože pohlcují zvuk a snižují tu rezonanci. Zkus je umístit na stěny, hlavně tam, kde se zvuk odráží nejvíc. Můžeš taky zkusit přidat nějaký koberec na podlahu, to taky pomůže absorbovat zvuk.

Myslím, že i změna uspořádání prostoru může mít vliv – zkus posunout stůl nebo mikrofon jinam. A pokud máš možnost, tak zkus nahrávat ve chvíli, kdy je v místnosti co nejméně hluku (třeba pozdě večer).

Ohledně mikrofonu – pokud máš levnější kondenzátorový mikrofon, tak můžeš vyzkoušet dynamic mic, který bývá méně citlivý na okolní zvuky. Ale primárně se zaměř na ty akustické úpravy a uvidíš, jestli to pomůže.

119 slov
1.2 minut čtení
4. 1. 2025
Roman Kubíček
Roman Kubíček