Audacity.cz/Fórum/Jak na efekt reverb v Audacity?

Jak na efekt reverb v Audacity?

Zajímalo by mě, jak přesně funguje efekt reverb v Audacity. Snažím se nějak vylepšit zvuk svých nahrávek, ale když přidám reverb, pořád nevím, jaký by měl být a jestli to dělám správně. Mám pocit, že mi to občas přidává na hloubce, ale jindy to zase zní jako by byl zvuk moc rozmazaný a nejasný. Jaké jsou nejlepší nastavení pro reverb? Měla bych zkusit různé typy reverberace nebo se soustředit na konkrétní parametry? A co vůbec znamenají ty různé hodnoty, jako jsou decay time nebo early reflections? Je nějaký tip na to, jak najít ten správný balanc mezi čistým zvukem a efektem reverbu? Předem díky za jakoukoli pomoc a rady! Myslím, že bych chtěla udělat nějaké experimenty s tím, ale chci se ujistit, že to nedopadne špatně. Máte někdo dobrý návod nebo doporučení, jak začít? Trochu se bojím, že to pokazím a pak už nenajdu cestu zpět. Takže dejte vědět, jak na to!

152 slov
1.5 minut čtení
28. 8. 2021
Aleš Brož
Aleš Brož

Reverb v Audacity je fajn efekt, ale fakt se to musí používat opatrně. Základní věci, co bys měla vědět: decay time je doba, po kterou reverb zní – čím delší, tím víc to může znít rozmazaně. Early reflections ti dávají pocit prostoru a hloubky. Když to moc přeháníš, tak to zní jako kdyby jsi nahrávala v jeskyni.

Zkus si pohrát s různými nastaveními, ale já většinou doporučuju začít s menšími hodnotami pro decay a pak pomalu zvyšovat, dokud nenajdeš ten správný zvuk. Dobrý tip je taky použít reverb jen na některé stopy – třeba vokály nebo kytary – a ne na všechno najednou.

A hlavně – poslouchej! Vždycky si dej pauzu a pak si nahrávku poslechni znovu. Někdy je dobrý se od toho na chvíli vzdálit, aby sis uvědomila, jak to vlastně zní. Experimentuj, ale nezapomeň, že míra je důležitá.

138 slov
1.4 minut čtení
16. 5. 2021
Kristýna Hanzlová
Kristýna Hanzlová

Reverb je super efekt, ale může být tricky. V Audacity máš pár parametrů, co se vyplatí znát. Decay time je doba, jak dlouho reverberace trvá, takže čím déle, tím víc „vzdáleně“ to zní. Early reflections jsou vlastně první odrazy zvuku, co ti dodají pocit prostoru. Zkus začít s kratším decay, třeba kolem 1 sekundy a postupně to zvyšuj, až najdeš ten správný zvuk.

Doporučil bych experimentovat s různými presetama v Audacity. Někdy je dobrý začít s menším množstvím efektu a pak přidávat, než naopak. Můžeš mít pocit, že to je v pohodě, a pak když to poslechneš znovu, tak to zní jako bláto. Takže buď opatrná s mixem – zkus udělat víc vrstev na nahrávkách a nechat některé bez reverbu pro čistotu.

A jasně, poslouchej to na různých reprácích nebo sluchátkách. Každý systém může zvuk posunout jinam. Není to žádná věda, spíš praxe a učení se ze svých pokusů.

148 slov
1.5 minut čtení
20. 10. 2021
Roman Krátký
Roman Krátký