Audacity.cz/Fórum/Můžu přidat reverb k vokálům na nahrávce?

Můžu přidat reverb k vokálům na nahrávce?

Zdravím všechny, mám otázku ohledně úprav zvuku ve svých nahrávkách. Poslední dobou se snažím vylepšit své vokály a přemýšlím, jestli by bylo možné přidat reverb k vokálům na nahrávce, kterou jsem udělal v Audacity. Viděl jsem, že spousta lidí používá reverb pro dodání hloubky a prostoru do jejich skladeb, ale pořád si nejsem jistý, jak moc to ovlivní celkový zvuk. Mám obavy, že když přidám příliš mnoho efektu, může to znít přeplácaně nebo ztratit jasnost. Jaké máte zkušenosti s použitím reverbu na vokály? Existují nějaké tipy, jak správně nastavit úroveň reverbu, aby to vyznělo přirozeněji? A taky, je lepší použít reverb na samostatné vokály nebo na celé stopy? Mám i další efekty, které bych chtěl použít, ale zatím se soustředím hlavně na ten reverb. Byl bych rád za jakékoli rady nebo zkušenosti, které mi pomohou udělat lepší rozhodnutí ohledně mých nahrávek. Dík za odpovědi!

144 slov
1.4 minut čtení
7. 5. 2023
Marek Kovář
Marek Kovář

Jasně, reverb na vokály může udělat zázraky! Určitě to dodá hloubku a prostor. Ale jak říkáš, s množstvím opatrně. Zkoušel bych začít s menšími hodnotami, třeba kolem 10-20% a pak doladit podle toho, jak to zní. Můžeš to zkusit na jednotlivých vokálech, než to aplikuješ na celou stopu. Také si dej pozor na délku reverbu – kratší reverb zní většinou přirozeněji. A pokud se ti zdá, že to zní moc rozmazaně, zkus snížit úroveň nebo použít EQ a odstranit nějaké basy. Hlavně experimentuj a poslouchej, co sedí pro tvůj styl. Držím palce!

92 slov
0.9 minut čtení
29. 7. 2023
Jakub Košťál
Jakub Košťál

Reverb na vokály je super věc, pokud to uděláš správně. Můžeš určitě přidat reverb k vokálům v Audacity. Klíč je v tom, aby ses nezapomněl na míru efektu. Méně je někdy víc, takže začni s nízkou úrovní a postupně přidávej, dokud to nebude znít dobře. Zkus třeba nastavení jako room size a decay time, to dost pomůže.

Osobně bych doporučil mít reverb na samostatných vokálech, aby se ti zvuk nespojil s ostatními nástroji. Pokud to dáš na celou stopu, můžeš ztratit jasnost. Jo a nezapomeň na EQ, asi budeš chtít ubrat nějaké basy z reverbu, aby to nezavádělo chaos do mixu. Tak hodně štěstí!

104 slov
1 minut čtení
12. 6. 2023
Soňa Košťálová
Soňa Košťálová