Audacity.cz/Fórum/Jaký EQ použít pro vokály, aby byly jasnější?

Jaký EQ použít pro vokály, aby byly jasnější?

Zajímalo by mě, jaký typ ekvalizéru je nejlepší použít pro vokály, aby zněly jasněji a lépe se prosadily v mixu. Přemýšlím nad tím, jestli by stačilo jenom pár úprav v základním EQ, nebo jestli bych měl experimentovat s nějakými specifickými frekvencemi. Vím, že některé vokály potřebují zvýraznit určité pásmo, ale nejsem si jistý, které to přesně je a jak moc to ovlivní celkový zvuk. Zkoušel jsem už pár věcí, třeba zvýšení kolem 3 kHz, ale pořád mi to nepřijde tak jasné, jak bych chtěl. Také by mě zajímalo, jestli by bylo dobré odstranit nějaké nízkofrekvenční ruchy, abych udělal místo pro ty vyšší tóny. Myslíte, že je dobré použít nějaký speciální plugin na EQ nebo mi stačí ten standardní v Audacity? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a tipy na to, co funguje nejlépe. Jaké máte triky na zvýraznění vokálů a jaký typ EQ doporučujete pro různé styly zpěvu? Díky moc za všechny rady!

152 slov
1.5 minut čtení
12. 3. 2024
Helena Pavlíková
Helena Pavlíková

Jasný vokály jsou fakt důležitý, takže tady je pár tipů. Zkus zvýšit frekvence kolem 2-4 kHz, to je často to, co dodá vokálům jasnost a přítomnost. Měj na paměti, že u každého hlasu to bude jinak, takže trošku experimentuj. Odstranění nízkofrekvenčních ruchů pod 100 Hz je taky dobrý tah, to uvolní místo pro ty vyšší tóny. Co se EQ týče, standardní plugin v Audacity by měl stačit, ale pokud máš možnost zkusit nějaký lepší plugin jako FabFilter nebo Waves, můžeš tam najít víc možností a přesnosti. Jestli děláš různé styly zpěvu, tak si dej pozor na barvu hlasu – u rockových vokálů můžeš potřebovat víc agresivity, zatímco u popu může být lepší jemnější přístup. Hlavně to nepřeháněj s EQ, někdy míň je víc.

123 slov
1.2 minut čtení
25. 1. 2025
Markéta Hradilová
Markéta Hradilová

Pokud chceš, aby vokály zněly jasněji, určitě zkus zvýšit frekvence kolem 3 kHz až 5 kHz. To je oblast, kde se většina vokálů prosadí a dodá jim to tu jasnost. Ale pozor, nesmíš to přehnat, jinak to může znít nepřirozeně nebo ostré. Taky je dobrý nápad odstranit nízké frekvence pod 80-100 Hz, protože ty můžou dělat zmatek a zakrývat ty vyšší tóny. Na EQ v Audacity bys měl dokázat udělat slušnou práci, ale jestli máš možnost vyzkoušet nějaký lepší plugin, jako třeba FabFilter nebo Waves, tak s tím to může být ještě lepší. Každopádně experimentuj, protože každý hlas je jiný a co funguje u jednoho zpěváka, nemusí nutně fungovat u jiného. Hlavně se neboj zkoušet různé úpravy a naslouchat tomu, co slyšíš.

122 slov
1.2 minut čtení
9. 8. 2023
Dominik Kučera
Dominik Kučera