Audacity.cz/Fórum/Jak mohu použít delay efekt na kytaru v Audacity?

Jak mohu použít delay efekt na kytaru v Audacity?

Zdravím všechny, potřeboval bych poradit ohledně efektu delay v Audacity. Mám nahranou kytaru a chtěl bych ji trochu oživit, přidat nějakou atmosféru a hloubku zvuku. Slyšel jsem, že delay je skvělý způsob, jak toho dosáhnout, ale úplně přesně nevím, jak s ním pracovat. Mám na mysli něco jako zopakování zvuku po určitém čase, což by mohlo kytaru udělat zajímavější. Zkoušel jsem procházet různé tutoriály, ale zdá se mi, že se to v nich dost liší a já bych rád věděl, co je ten základní postup. Jak přesně mohu nastavit delay efekt na kytaru? Kde ho najdu v programu? Existují nějaké specifické parametry, které bych měl nastavit pro dosažení dobrého zvuku? A co třeba, jak dlouho by měl ten delay být? Je lepší mít kratší nebo delší intervaly? Bude to znít lépe, když použiji nějaké další efekty dohromady s delayem? Rád bych se dozvěděl o vašich zkušenostech a tipy, aby moje kytara konečně zazněla tak, jak si představuji. Děkuji!

158 slov
1.6 minut čtení
2. 12. 2021
Marie Vrbová
Marie Vrbová

V Audacity najdeš delay efekt docela snadno. Stačí zajít do menu Efekty, pak hledat něco jako "Delay" nebo "Echo". Po kliknutí ti vyjede okno s nastavením. Doporučuji začít s kratším časem, třeba kolem 200 ms, a pak to postupně ladit podle toho, jak to zní. Zkus si pohrát i s feedbackem (zpětnou vazbou) – čím víc, tím víc se ti zvuk bude opakovat. Můžeš zkusit i kombinaci s reverbem, to dodá kytarě větší prostor. Nezapomeň si každý krok poslechnout a porovnat, co ti sedí nejlíp. Také můžeš experimentovat se stereo rozložením, aby to znělo bohatěji. Hlavně to chce zkoušet a nenechat se odradit! Hodně štěstí!

105 slov
1.1 minut čtení
6. 8. 2024
Ivana Tvrdíková
Ivana Tvrdíková

Delay efekt v Audacity je super způsob, jak oživit zvuk kytary. Hlavně ho najdeš pod efekty - stačí jít do menu Efekty a pak zvolit Delay. Když to otevřeš, uvidíš několik parametrů jako "Délka zpoždění" a "Hladina zpětné vazby". Délku zpoždění si můžeš hrát, ale pro začátek zkus třeba 300 ms, to je takový příjemný střed. Většinou se používají kratší intervaly pro rychlejší efekty a delší pro atmosféru, takže záleží na tom, co chceš dosáhnout.

Co se týče zpětné vazby, dej ji na nějakých 50-70%, aby ti zvuk nezpíval moc dlouho. Můžeš taky zkusit přidat trochu reverb pro víc prostoru, ale s tím opatrně, ať ti to nezaplní mix. Experimentuj s různými kombinacemi a uvidíš, co ti sedne. Hlavně si pamatuj, že méně je někdy víc, takže to nepřepaluj hned na začátku.

132 slov
1.3 minut čtení
14. 1. 2025
Bedřich Němec
Bedřich Němec