Audacity.cz/Fórum/Jak nastavit delay efekt na vokály v Audacity?

Jak nastavit delay efekt na vokály v Audacity?

Když se snažím vytvořit zajímavý delay efekt na vokály ve svých nahrávkách, mám pocit, že se mi nedaří docílit toho správného zvuku. Můžete mi prosím poradit, co všechno bych měl nastavit? Myslím, že je důležité najít správnou hodnotu pro čas zpoždění, ale nevím, jestli by to mělo být krátké nebo dlouhé. Jaké jsou nejlepší nastavení pro feedback a wet/dry mix? Také mě zajímá, jestli existují nějaké specifické filtry, které by mohly vylepšit zvuk delay efektu. Chtěl bych, aby vokály zněly prostorově a bohatě, ale zatím jsem to nedokázal. Mám zkusit různé presetové efekty nebo je lepší začít od nuly a přizpůsobit si všechno ručně? Jaké další tipy máte pro dosažení zajímavého zvuku? Vím, že je důležité experimentovat, ale rád bych měl nějaké základní rady, abych se posunul dál. Děkuji za jakoukoliv pomoc!

132 slov
1.3 minut čtení
7. 10. 2024
Vojtěch Kovařík
Vojtěch Kovařík

Když chceš nastavit delay na vokály v Audacity, tak začni s časem zpoždění kolem 300-500 ms, to většinou funguje dobře. Kratší zpoždění může znít víc „živě“, ale dlouhé může vytvořit zajímavý eufonický efekt. Feedback nastav na nějakých 30-50%, aby to nebylo moc přehnané. Wet/dry mix zkus třeba na 60% wet a 40% dry, ale klidně si s tím pohrab, každá skladba je jiná.

K filtrování – zkuste přidat low-pass filtr na delay, aby to neznílo moc špinavě. Také můžeš vyzkoušet různé presetové efekty jako základ a pak si je doladit podle potřeby. Hlavně experimentuj, někdy náhodné nastavení přinese skvělý zvuk. Klíč je najít ten správný balans a neboj se podívat do tutorialů nebo fór, tam najdeš spoustu tipů! Držím palce!

120 slov
1.2 minut čtení
27. 1. 2025
Stanislav Pavlík
Stanislav Pavlík

Nastavit delay efekt na vokály v Audacity je docela jednoduchý, ale chce to trochu experimentování. Začni s časem zpoždění okolo 250-500 ms, to je taková dobrá střední cesta. Kratší časy můžou zní jako echa, což může být zajímavé, ale pro bohatší zvuk to chce něco delšího. Feedback nastav na 50-70%, aby se ti zvuk příliš nezahltil, ale pořád měl nějakou hloubku. Wet/dry mix si pohraj mezi 30-50% wet, aby to nebylo moc přesycené. Na vylepšení zvuku můžeš zkusit použít nějaký filtr jako high-pass nebo low-pass, třeba kolem 300-500 Hz, aby ses zbavil nežádoucích frekvencí a udělal vokály čistější. Presety můžou být fajn pro rychlý start, ale doporučuji začít od nuly a ladit si to podle sebe, když zjistíš, co ti vyhovuje. Hlavně nezapomeň experimentovat s různými nastaveními a poslouchat, co funguje nejlíp pro tvůj styl. Držím palce!

137 slov
1.4 minut čtení
15. 1. 2024
Anna Poláková
Anna Poláková