Jak optimalizovat zvuk pro podcasty?
Chtěl bych se zeptat na to, jak vlastně správně optimalizovat zvuk pro podcasty, protože jsem si vědom toho, že zvuk je v podcastech extrémně důležitý. Chci, aby můj podcast zněl co nejlépe, ale nejsem si jistý, kde začít. Je lepší investovat do drahého mikrofonu nebo se zaměřit na úpravy v postprodukci? Jaké programy jsou nejlepší na úpravu zvuku? Slyšel jsem o Audacity, ale nevím, jestli je to to pravé. Jaké techniky bych měl použít při nahrávání, abych minimalizoval šum? Mám se zaměřit na akustiku místnosti, kde nahrávám? Zajímalo by mě také, co všechno bych měl kontrolovat v rámci nastavení mikrofonu, aby byl zvuk čistý a profesionální. A pokud jde o mixování a mastering, co bych měl mít na paměti, abych dosáhl vyváženého zvuku? Existují nějaké tipy ohledně úrovní hlasitosti a dynamiky, které by mi mohly pomoci? Jaké pluginy jsou užitečné pro zpracování hlasu a odstranění šumu? Taky jsem slyšel o různých formátech souborů – který je nejlepší pro publikaci podcastu? Děkuji za jakékoliv rady a tipy, které byste mi mohli poskytnout!