Audacity.cz/Fórum/Jak vytvořit prostorový zvuk v Audacity?

Jak vytvořit prostorový zvuk v Audacity?

Nedávno jsem se začal zajímat o to, jak udělat prostorový zvuk v Audacity, protože mám pocit, že by to dodalo mým projektům úplně nový rozměr. Uvažuju, že bych chtěl pracovat s několika stopami, ale nejsem si jistý, jak to všechno správně nastavit. Mám pár nahrávek, které bych rád smíchal tak, aby působily jako by přicházely z různých stran, ale vůbec nevím, kde začít. Zkoušel jsem už měnit panoramu na jednotlivých stopách, ale výsledek není takový, jaký bych si představoval. Také jsem slyšel o nějakých efektech a pluginech, které by mohly pomoci s dosažením lepšího prostorového zvuku, ale nemám tušení, jak je najít a použít. Pokud má někdo zkušenosti s tímto tématem nebo ví, jaké konkrétní kroky bych měl podniknout v Audacity, byl bych moc vděčný za pomoc. Jak tedy na to? Jaké nastavení je potřeba udělat? A co třeba různé efekty jako reverb nebo delay? Mohou mi nějakým způsobem pomoci vytvořit ten požadovaný prostorový efekt? Díky všem za rady!

159 slov
1.6 minut čtení
18. 9. 2023
Renata Svobodová
Renata Svobodová

Pokud chceš udělat prostorový zvuk v Audacity, tak to fakt není zas tak složitý. Měl bys začít s víc stopama, jak jsi zmínil, tím si už uděláš nějaký základ. Pak můžeš zkusit panoramování – to znamená posunout zvuk doprava nebo doleva. Nezapomeň, že můžeš mít i víc stop pro stejný zvuk, ale v různých pozicích, to dodává hloubku.

K těm efektům – reverb a delay jsou super pro ten prostorový pocit. Reverb ti dodá na objemu a pocitu prostoru, zkus ho přidat na stopy, co chceš víc 'rozpustit' do prostoru. Delay můžeš použít na nějaké efekty, aby se zvuky neozývaly jen ve stejnou dobu. Oba ty efekty najdeš v menu Efekty, stačí je aplikovat na jednotlivý stopy.

A pokud máš možnost, tak si stáhni nějaké VST pluginy pro Audacity – některé z nich mají opravdu pokročilé možnosti pro prostorový zvuk. Zkus třeba Ambience nebo něco podobného. Hodně štěstí a experimentuj, výsledky tě můžou překvapit!

153 slov
1.5 minut čtení
15. 8. 2023
Hana Košťálová
Hana Košťálová

Jo, prostorovej zvuk v Audacity se dá udělat docela jednoduše. Nejprve si dej dohromady několik stop, jak jsi říkal. Můžeš nahrát různý zvuky nebo použít stávající nahrávky. Pak zkus s panoramou - to je základ. Každou stopu posuň na levý nebo pravý kanál, tak to bude znít jako by to přicházelo z různých stran.

Dál můžeš přidat efekty jako reverb nebo delay. Reverb ti dodá hloubku a prostor, což je super pro ten pocit, že to není jen plochý zvuk. Delay zase můžeš použít k tomu, aby se zvuky zdály vzdálenější nebo aby se zvýraznily určité prvky.

Jestli chceš něco víc pokročilýho, zkus pluginy jako Ambisonic nebo binaurální efekty, ty můžou dost pomoct s tím prostorovým vnímáním. Pluginy najdeš většinou v sekci efektů. Stačí je stáhnout a nainstalovat do Audacity.

V každým případě to chce trochu experimentování, takže si hraj s nastavením a uvidíš, co ti nejvíc sedí.

146 slov
1.5 minut čtení
12. 2. 2024
Zdeněk Kopecký
Zdeněk Kopecký