Audacity.cz/Fórum/Jak použít sidechain kompresi pro oživení mixu?

Jak použít sidechain kompresi pro oživení mixu?

Zajímalo by mě, jak vlastně správně nastavit sidechain kompresi, aby to opravdu oživilo můj mix. Hrozně rád bych věděl, jaký je nejlepší způsob, jak toho dosáhnout. V poslední době jsem slyšel hodně o tom, jak sidechain komprese dokáže přidat energii a prostor do skladeb, ale mám pocit, že mi něco uniká. Můžete mi prosím vysvětlit, jak to funguje v praxi? Například, jaký typ zvuku by měl být tím spouštěčem pro kompresor? Je lepší použít basu nebo kick? A co nastavení jako attack a release? Jak to ovlivňuje celkový zvuk? Rád bych se dozvěděl i o nějakých tipů na kreativní použití sidechainu. Mám pocit, že když to zvládnu správně, může to posunout moje produkce na úplně novou úroveň. Předem díky za všechny rady a zkušenosti!

124 slov
1.2 minut čtení
2. 11. 2024
Matěj Kříž
Matěj Kříž

Sidechain komprese je super způsob, jak oživit mix. V podstatě jde o to, že nastavíš kompresor na jeden zvuk (např. basu) a spouštíš ho druhým zvukem (většinou kickem). Takže, když kick zahraje, kompresor sníží hladinu basy. Tím se uvolní místo v mixu a dodá to energii.

Co se týče nastavení, attack by měl být rychlý (třeba 10-30 ms), aby se kompresor hned „zabral“ při úderu kicku. Release můžeš nastavit tak na 60-100 ms, aby se zvuk zase rychle vrátil nahoru a nevyzněl moc uměle. Takhle můžeš dostat ten „pumpující“ efekt, co lidi milují.

Kreativně to můžeš použít i na vokály nebo synthy, ne jen na basu. Zkus experimentovat s různými spouštěči a poslouchej, co funguje. Klidně i jiný rytmický prvek než kick - třeba clap nebo snare. Když to uděláš správně, celej mix bude znít víc dynamicky a živě. Drž se toho!

141 slov
1.4 minut čtení
11. 11. 2024
Jindřiška Šulcová
Jindřiška Šulcová

Sidechain komprese je fakt super způsob, jak oživit mix. Nejčastěji se používá kick jako trigger, protože to dodá energii a uvolní místo pro basu. Když nastavíš kompresor na basu tak, aby reagoval na kick, tak ti to pomůže udělat prostor a zároveň ten drop zvuků hezky vyčnívá. Co se týče nastavení, attack by měl být rychlý, třeba kolem 5-10 ms, aby kompresor zareagoval hned, a release můžeš zkusit nastavit na delší dobu – klidně 100-200 ms, to pak dodá hezký groove. A nezapomeň, experimentuj! Můžeš zkusit sidechain i na synthy nebo pad zvuky – to taky dokáže přidat dynamiku a vyčistit mix. Fakt doporučuji hrát si s těma hodnotama a poslouchat, co to dělá s celkovým zvukem. S trochou trpělivosti najdeš ten správný vibe, který posune tvoje tracky na jinou úroveň.

131 slov
1.3 minut čtení
29. 12. 2024
Lukáš Pícha
Lukáš Pícha