Audacity.cz/Fórum/Co je sidechain komprese a jak s ní pracovat v audaci?

Co je sidechain komprese a jak s ní pracovat v audaci?

Zajímá mě, co vlastně znamená sidechain komprese a jak bych ji mohl využít ve svých projektech v Audacity. Četl jsem, že je to nějaký způsob zpracování zvuku, kde jeden signál ovlivňuje jiný, ale nejsem si úplně jistý, jak na to. Hlavně by mě zajímalo, jaké jsou konkrétní kroky k tomu, abych mohl tuto techniku správně aplikovat. Jaké pluginy nebo nástroje v Audacity bych měl použít? Je potřeba mít nějaké speciální nastavení, nebo to jde udělat i s běžnými efekty? A co třeba mixování hlasu a hudby? Jak mohu využít sidechain kompresi k tomu, aby byl hlas lépe slyšet nad hudbou? Opravdu bych ocenil nějaké konkrétní příklady nebo tipy, které by mi pomohly lépe pochopit, jak funguje sidechain komprese v praxi. Děkuji!

121 slov
1.2 minut čtení
5. 6. 2024
Alois Bílek
Alois Bílek

Sidechain komprese je technika, kdy jeden zvukový signál (např. basy) ovlivňuje kompresi jiného signálu (např. vokálů). V Audacity to můžeš udělat, ale nebude to úplně jednoduchý proces, protože Audacity nemá nativní sidechain kompresor. Musíš použít nějaké externí pluginy, které to umožňují. Doporučuji třeba Plugin Alliance nebo nějaké zdarma VST jako ReaPlugs.

Postup: 1. Nahraj si svůj vokál a hudbu na dva samostatné stopy. 2. Na stopu s vokálem aplikuj kompresor (najdeš ho v Efekty > Kompresor). 3. Teď potřebuješ nastavit trigger signál – to by měla být ta hudba. Můžeš třeba použít ReaComp z ReaPlugs, který má možnost sidechain.

Zvolíš si příslušné parametry pro threshold a ratio tak, aby kompresor reagoval na hudbu, když hraje. Tím se sníží hlasitost hudby každou chvíli, kdy se ozve vokál, takže bude lépe slyšet.

Tip: Experimentuj s hodnotami attack a release, abys dosáhl co nejlepšího efektu. To ti pomůže najít ten správný zvuk, kdy se vokály hezky prosadí nad hudbou. Je to hodně o pocitech a mixu, tak se neboj zkoušet různé nastavení.

166 slov
1.7 minut čtení
7. 1. 2025
František Duchoň
František Duchoň

Sidechain komprese je technika, kde jeden signál (např. basy) ovlivňuje dynamiku jiného signálu (např. vokál). V Audacity to jde udělat, ale není to tak přímočaré jako v jiných DAW. Většinou potřebuješ plugin, který to umí, protože Audacity nemá vestavěnou sidechain funkci. Můžeš použít nějaký externí VST plugin jako ReaComp z Reaperu nebo jiné zdarma dostupné kompresory, které mají sidechain možnost.

Jak na to? Prvně si nahraj vokál a hudbu do dvou různých stop. Na stopu s vokálem pak aplikuješ kompresor a nastavíš ho tak, aby reagoval na úroveň signálu z hudební stopy. To uděláš tím, že v kompresoru vybereš jako sidechain vstup právě tu hudební stopu. Musíš si pohrát s nastavením prahu, poměru a rychlosti, aby to znělo přirozeně.

Celkově jde o to, že když se spustí hlas, kompresor sníží úroveň hudby, takže je vokál lépe slyšet. Je dobré mít na paměti, že to chce trochu experimentování, aby to vyznělo dobře. Takže klidně zkoušej různé poměry a nastavení, dokud nenajdeš ten správný zvuk. Jo a nezapomeň vždycky poslouchat na různých zařízeních, jak to bude znít jinde.

174 slov
1.7 minut čtení
30. 12. 2024
Robert Blažek
Robert Blažek