Audacity.cz/Fórum/Jak odstranit nežádoucí frekvence při míchání v Audacity?

Jak odstranit nežádoucí frekvence při míchání v Audacity?

Mám takový problém s Audacity, když míchám svoje nahrávky, občas se mi zdá, že tam zůstávají nějaké nežádoucí frekvence, které kazí celkový zvuk. Mám na mysli zejména ty nízké a vysoké tóny, které prostě nepatří do skladby a dělají ji takovou jakoby rozmazanou nebo agresivní. Zkoušel jsem už různé efekty a equalizery, ale pořád nevím, jak na to. Je nějaký konkrétní postup nebo technika, kterou bych mohl použít k odstranění těchto frekvencí? Jak mám správně nastavit parametry třeba u ekvalizéru, aby to fungovalo? Rád bych věděl, jestli existují i nějaké tipy ohledně mixování, které by mi pomohly dosáhnout čistšího zvuku bez těch rušivých elementů. Děkuji všem za rady a tipy, jak se tohoto problému zbavit!

115 slov
1.2 minut čtení
15. 8. 2023
Rudolf Hruška
Rudolf Hruška

Zbavit se nežádoucích frekvencí v Audacity je fakt důležitý, pokud chceš mít čistější zvuk. Doporučuji začít s ekvalizérem. Můžeš zkusit použít "Graphic EQ" nebo "Filter Curve EQ". Zkus nejdřív snížit frekvence pod 60-80 Hz, pokud ti tam nějaké basy vadí, a pak se podívej na vyšší frekvence – třeba nad 15 kHz, co může být agresivní.

Dobrý tip je taky použít „Notch Filter“ na konkrétní frekvence, které ti dělají problém. Když najdeš ty rušivé tóny ve své nahrávce, ořízni je.

A ještě bych doporučil poslouchat mix na různých reproduktorech nebo sluchátkách, protože někdy to, co slyšíš na jedněch, nemusí být pravda u jiných. Na mixování je dobrý dodržovat rovnováhu mezi nástroji a zpěvem, nechat každý zvuk dýchat a nezahlcovat to.

Taky nezapomeň udělat nějakou kompresi, aby ses zbavil přehnaných dynamických rozdílů. Prostě experimentuj s nastavením a poslouchej – to je asi nejlepší cesta, jak se dostat k lepšímu zvuku.

149 slov
1.5 minut čtení
21. 10. 2024
Soňa Matoušková
Soňa Matoušková

Když bojuješ s nežádoucíma frekvencema v Audacity, zkus použít ekvalizér. Nejlepší je začít s low-cut (high-pass) filtrem, který ti odstraní ty nízký frekvence, co dělají zvuk rozmazaný. Nastav si tak kolem 80 Hz a víc, záleží na tom, co mícháš.

Naopak, pokud máš problém s vysokýma frekvencema, můžeš použít high-cut (low-pass) filtr. Zkus třeba kolem 16 kHz nebo to upravit podle potřeby. Dobrý je taky použít parametric equalizer, kde si můžeš vybrat konkrétní frekvence, co chceš snížit. Třeba u vokálů můžeš zkusit potlačit něco kolem 3-4 kHz, pokud to zní moc agresivně.

Nezapomeň, že méně je někdy víc – zbytečně nepřeháněj s úpravama. Vždycky porovnávej zvuk před a po úpravě a snaž se mixovat tak, aby každý prvek měl svůj prostor. Taky dej pozor na panning a dynamiku. Můžeš zkusit i kompresor pro vyrovnání hlasitosti.

Když skončíš, poslechni si vše na různých zařízeních – sluchátka, repráky – abys ověřil, jestli to zní dobře všude. Hodně štěstí!

154 slov
1.5 minut čtení
3. 2. 2025
Ladislav Kalous
Ladislav Kalous