Audacity.cz/Fórum/Jak se zbavit šumu v nahrávce v Audacity?

Jak se zbavit šumu v nahrávce v Audacity?

Mám problém se šumem v nahrávce, kterou jsem udělal v Audacity. Když jsem to po sobě poslouchal, tak jsem si všiml, že tam je spousta nežádoucího zvuku, jakoby takové šumění na pozadí. Zkoušel jsem už různý nastavení a efekty, ale pořád to není ono. Mohl by mi někdo poradit, jak se efektivně zbavit toho šumu? Slyšel jsem o nějakých funkcích jako je odšumění nebo něco takového, ale vůbec nevím, jak to správně použít. Rád bych věděl, jestli existují nějaké jednoduché kroky nebo tipy, které by mi pomohly dostat tu nahrávku do lepšího stavu. Taky by mě zajímalo, jestli je nějaký způsob, jak zabránit šumu už při samotném natáčení? Jaký mikrofon bych měl použít a co ještě by mohlo ovlivnit kvalitu zvuku? Díky moc za všechny rady!

126 slov
1.3 minut čtení
2. 5. 2024
Jana Němcová
Jana Němcová

Zbavit se šumu v nahrávce v Audacity není žádná věda, ale chce to pár kroků. Nejprve si vyber část nahrávky, kde je jen šum, a pak jdi na Efekty > Odstranění šumu. Tam klikni na "Získat profil šumu". Pak označ celou nahrávku a znovu otevři ten samý efekt. Uprav posuvníky jak chceš, většinou stačí nechat základní hodnoty a trochu si pohrát s prahem. Pak dej "OK" a mělo by to být lepší.

Když chceš zamezit šumu už při natáčení, zkus kvalitnější mikrofon, ideálně kondenzátorový, a dej si pozor na okolní hluk. Místnost by měla být co nejtišší, možná použít nějaké akustické panely nebo aspoň koberce a závěsy. Taky se vyvaruj natáčení blízko zdrojů hluku jako je počítač nebo klimatizace. Takže mikrofon a dobrá akustika jsou klíčový. Drž se těchto tipů a měl bys mít nahrávky bez šumu.

136 slov
1.4 minut čtení
15. 8. 2024
Roman Slavík
Roman Slavík

Zbavení se šumu v Audacity může být docela jednoduchý proces, když víš, jak na to. Nejprve bych zkusil použít funkci „Odstranit šum“. Otevři si nahrávku a najdi část, kde je jen šum (třeba na začátku nebo konci). Vyber tu část myší, pak jdi na Efekty > Odstranit šum a klikni na „Získat profil šumu“. Potom označ celou nahrávku (Ctrl + A) a znovu vlevo na Efekty > Odstranit šum. Měl bys tam mít možnost upravit intenzitu odstranění, tak to zkus doladit, aby to nezničilo i tvůj hlas.

Pokud jde o natáčení, to je taky důležité! Zkus používat kvalitnější mikrofon a pokud možno nahrávat v tichém prostředí. Dynamické mikrofony jsou lepší na odstranění okolního hluku než kondenzátorové. Nezapomeň taky vypnout větrák nebo klimatizaci, když nahráváš. A umístění mikrofonu hraje roli – zkus ho mít blíž k ústům a dál od zdrojů šumu.

Tak snad to pomůže! Držím palce.

147 slov
1.5 minut čtení
1. 10. 2024
Štěpán Němec
Štěpán Němec