Audacity.cz/Fórum/Jak se zbavit nežádoucích zvuků v audiu?

Jak se zbavit nežádoucích zvuků v audiu?

V poslední době se snažím zlepšit kvalitu svých nahrávek, ale pořád se mi nedaří zbavit se některých nežádoucích zvuků, které mi to kazí. Mám na mysli šumy, praskání a další rušivé elementy, které se vkrádají do mých audio stop. Používám Audacity a přemýšlím, jestli existují nějaké osvědčené techniky nebo nástroje, které by mi mohly pomoci odstranit tyto zvuky bez toho, abych přišel o nějakou kvalitu mého záznamu. Zkoušel jsem už různé efekty jako redukci šumu, ale výsledek nebyl úplně takový, jaký bych si představoval. Rád bych věděl, zda je možné dosáhnout čistějšího zvuku bez výrazného zhoršení kvality originální nahrávky. Jaké konkrétní postupy nebo pluginy byste doporučili? A co třeba nastavení pro optimalizaci těchto efektů? Jsou nějaké tipy na to, co si pohlídat při úpravě hlasitosti a vyvážení zvuku? Mám pocit, že i malé detaily můžou mít velký vliv na celkový dojem z audio stopy. Rád bych slyšel vaše zkušenosti a rady ohledně tohoto tématu.

154 slov
1.5 minut čtení
9. 5. 2024
Ladislav Drábek
Ladislav Drábek

Jak se zbavit nežádoucích zvuků v audiu? Zkus to s tím šumem v Audacity, je to dobrý program. Můžeš začít s redukcí šumu, ale je důležitý nastavit si správně profil šumu, takže si vyber alespoň 1-2 sekundy ticha, kde slyšíš ten šum a pak ho použij k redukci. Dál můžeš zkusit EQ, aby ses zbavil nízkofrekvenčních šumů, třeba pod 80 Hz. To by mohlo pomoct.

Jestli tam máš praskání, zkus normalizaci hlasitosti nebo použij kompresor, ale opatrně, ať to nezní uměle. Dobrý tip je taky použití efektu "klik" odstranění, což by ti mohlo pomoct s těmi praskajícími zvuky. Při úpravě hlasitosti se snaž mít peak maximálně kolem -6 dB, ne vyšší, jinak ti to začne zkreslovat. Trochu experimentuj s těma efektama a uvidíš, co zabere.

A pokud nemáš moc zkušeností, tak si dej pozor na to, abys neztratil dynamiku nahrávky – to je dost důležitý pro celkovou kvalitu zvuku. Hlavně buď trpělivej a zkoušej různý kombinace efektů.

157 slov
1.6 minut čtení
21. 10. 2024
Pavla Netolická
Pavla Netolická

Zbavit se nežádoucích zvuků v Audacity může být dost výzva, ale pár tipů ti možná pomůže. Takhle to dělám já: nejdřív začnu s pořádnou redukcí šumu. Najdi si část nahrávky, kde nic nemluvíš, a použij tu jako „profil šumu“ pro redukci. Pak aplikuješ efekt redukce šumu na celou stopu. Mělo by to fungovat docela dobře. Když to nebude dokonalý, zkus udělat víc kroků – třeba snížit šum o 10-20% a pak to znovu upravit.

Dále se dá vyzkoušet kompresor, který pomůže vyvážit hlasitost. Nastav si attack a release tak, aby to nesrovnávalo moc na začátku, jinak to může znít divně. Měj na paměti, že je dobrý kontrolovat úrovně signálu – ideálně se drž kolem -6 dB, aby ti to nešumělo při exportu.

A ještě jedna věc – EQ může hodně pomoct. Zkus oříznout nízké frekvence (v oblasti 80 Hz) a trochu zvýšit střední frekvence kolem 3-5 kHz, to může udělat vokály výraznější. Ale pozor na přehnané úpravy – chceš zachovat přirozený zvuk.

Obecně platí, že když se začneš snažit zbavit šumu nebo praskání, tak to chce trpělivost a trochu experimentování s různými nastaveními. A pokud máš možnost, zainvestuj do lepšího mikrofonu a akustiky ve tvém nahrávacím prostoru – i drobnosti můžou mít velký vliv na kvalitu zvuku.

204 slov
2 minut čtení
7. 8. 2024
Renata Svobodová
Renata Svobodová