Audacity.cz/Fórum/Jak správně nastavit úrovně zvuku v Audacity?

Jak správně nastavit úrovně zvuku v Audacity?

Když se snažím pracovat s Audacity, vždycky narazím na problém s nastavením úrovní zvuku. Mám pocit, že moje nahrávky jsou buď příliš tiché, nebo naopak moc hlasité, a já nevím, jak najít tu správnou rovnováhu. Zkoušel jsem různá nastavení, ale stále to není ono. Jak mám vlastně nastavit úrovně zvuku, abych dosáhl kvalitního výsledku? Je potřeba si s tím hodně hrát nebo existují nějaké konkrétní tipy a triky? Vím, že je důležité hlídat šum a zkreslení, ale jak na to? Může mi někdo poradit, jaké parametry sledovat a na co si dát pozor při úpravě zvuku v Audacity? A co třeba normalizace nebo komprese? Jak to funguje a kdy je dobré to použít? Budu moc vděčný za jakékoliv rady nebo dokonce nějaké příklady, jak to nastavují ostatní. Děkuji předem za pomoc!

131 slov
1.3 minut čtení
22. 1. 2025
Adéla Kučerová
Adéla Kučerová

Nastavení úrovní zvuku v Audacity je fakt důležitý, aby ses vyhnul problémům s tichými nebo zkreslenými nahrávkami. Prvně, když nahráváš, dej si pozor na úroveň signálu – snaž se mít hlasitost kolem -12 dB, to je taková bezpečná zóna. Když je to moc blízko k 0 dB, hrozí ti zkreslení.

Po nahrání můžeš použít normalizaci, co ti to srovná na jednotnou úroveň. Jen otevři efekt Normalizace a nastav ho třeba na -1 dB, což ti pomůže vyhnout se špičkám.

Pak je tu komprese – to je skvělý nástroj pro vyrovnání dynamiky zvuku. Snižuje hlasité části a zvedá tiché úseky. Zkus začít s nastavením prahu kolem -20 dB a poměr 4:1, ale hraj si s tím podle potřeby.

Před exportem si projdi celou stopu a sleduj v meteru úrovně, pokud vidíš červenou, je to špatně. A nezapomeň na šum – můžeš použít filtr pro potlačení šumu, abys měl čistší zvuk.

Je to o praxi, tak se neboj experimentovat a najít ten správný mix, co ti bude vyhovovat.

166 slov
1.7 minut čtení
27. 8. 2024
Vlastimil Macháč
Vlastimil Macháč

Nastavení úrovní zvuku v Audacity může být fakt oříšek. Tady je pár tipů, co mi pomohly. Za prvé, vždycky se snaž mít nahrávku na dobré úrovni, ideálně kolem -6 dB až -12 dB, aby se ti to pak nepřehlušilo nebo nezdeformovalo. Když nahráváš, zkontroluj si, jestli ti nezaskakují šumy nebo zkreslení, což se stává, když je úroveň moc vysoká.

Potom, když máš hotovo, zkus použít normalizaci – ta ti pěkně vyrovná úrovně a odstraní šumy. Je dobrý to používat před exportem. A komprese? To je super na zpevnění zvuku a odstranění výkyvů mezi tichýma a hlasitýma místy. Nastav si poměr kolem 3:1 a attack/release podle potřeby.

A pamatuj, že kontrolovat úrovně můžeš i přes meters v Audacity – koukni se na to při přehrávání. Takže jo, budeš asi muset zkoušet a hledat, co ti sedí nejlíp. Hodně štěstí!

136 slov
1.4 minut čtení
8. 2. 2025
Jakub Košťál
Jakub Košťál