Audacity.cz/Fórum/Jak správně nastavit kompresor, aby to nepřehlušilo ostatní stopy?

Jak správně nastavit kompresor, aby to nepřehlušilo ostatní stopy?

Přemýšlím, jak správně nastavit kompresor v Audacity, abych dosáhl vyváženého zvuku a přitom to nepřehlušilo ostatní stopy, které mám ve svém projektu. Mám pocit, že když použiji kompresor, tak se mi často stane, že výsledný zvuk je příliš „hutný“ a ostatní instrumenty nebo vokály jsou ztracené. Zkoušel jsem různá nastavení – změnil jsem prahovou hodnotu, úroveň posílení i dobu uvolnění, ale pořád se mi nedaří najít ten správný balanc. Zajímalo by mě, jaké máte tipy na to, co všechno vzít v úvahu při nastavování kompresoru? Měli byste doporučit nějakou konkrétní kombinaci parametrů nebo techniky, které vám fungují? Jak moc bych měl komprimovat, abych zachoval dynamiku a přitom měl jistotu, že hlavní prvky v mixu budou slyšet? Nechci, aby kompresor úplně zničil moje nahrávky nebo je udělal tiššími. Je lepší nasadit kompresor na každou stopu zvlášť nebo na celkový mix na závěr? A co třeba sidechain komprese? Uvažoval jsem o tom, ale nemám s tím moc zkušeností. Děkuji za vaše rady!

160 slov
1.6 minut čtení
17. 9. 2022
Michaela Dubská
Michaela Dubská

Nastavení kompresoru může být fakt oříšek, ale pár tipů ti může pomoct. Zkus začít s mírným ziskem, třeba 2:1 nebo 3:1. Prahovou hodnotu nastav nižší, ale ne až moc – tak kolem -10 dB by mohla být dobrá startovní pozice. Doba ataku dej kolem 10-30 ms, aby se ti zachovala dynamika, a uvolnění klidně 100-200 ms, aby to nezní příliš uměle.

Kompresor používej hlavně na jednotlivý stopy, ať máš víc kontroly nad zvukem. Na mix je lepší použít lehkou kompresi na celkový výstup jen pro doladění. Sidechain je skvělý trik, když chceš, aby basy nepřehlušily vokály – nastavíš ho na kick a zpěv, a tím se ti hezky vyčistí prostor.

Ale hlavně si hraj s těmihle parametry a poslouchej! U každého mixu to bude jinak, tak nebuď moc přísnej na sebe. Pokud ti to příjde hutný, zkus trochu ubrat gain po kompresi a najdi ten správnej balanc.

146 slov
1.5 minut čtení
3. 10. 2023
Tereza Kopalová
Tereza Kopalová

Nastavit kompresor tak, aby to nepřehlušilo ostatní stopy, chce trochu cviku. Zkus začít s mírnějším poměrem, třeba kolem 2:1 nebo 3:1. Prahovou hodnotu dej někde, kde začneš zachytávat ty nejhlasitější části signálu, ale ne moc agresivně. Důležitý je i attack a release – rychlejší attack ti udrží špičky, ale pomalejší release zajistí, že to nebude znít uměle. Zkus nastavit attack na 10-30 ms a release kolem 100-200 ms, abys zachoval přirozenost. Kompresi aplikuj spíš na jednotlivý stopy než na celý mix, tím si udržíš lepší kontrolu. A co se týče sidechain komprese, to může být super pro udržení prostoru – třeba na basu a kick drum, aby se navzájem „nesrážely“. Hlavně si dej pozor na celkovou hlasitost po kompresi, občas je dobrý udělat malý úpravy gainu po nastavení kompresoru. Vždycky poslouchej a experimentuj, to je klíč k úspěchu.

138 slov
1.4 minut čtení
13. 2. 2023
Miroslav Švec
Miroslav Švec