Jaké limity bych měl používat pro mixování, aby to znělo dobře?
Když mluvím o mixování zvuku, dostávám se často k otázce, jaké limity bych měl vlastně používat, aby výsledný zvuk byl vyvážený a příjemný na poslech. Mám na mysli jak hlasitost, tak i frekvenční rozsah. Slyšel jsem různé názory, někdo říká, že by měl být maximální peak kolem -6 dB, jiní tvrdí, že je lepší se držet kolem -12 dB. Kde je vlastně ta správná hranice? Jak mohu dosáhnout toho, že můj mix bude znít profesionálně? A co komprese? Jak moc by měla být nastavena, aby se zachoval dynamický rozsah, ale zároveň aby zvuk nebyl příliš slabý? Mám si dávat pozor na mixování jednotlivých stop nebo spíš na celkový mix? Jaké frekvence bych měl zdůraznit a jaké naopak potlačit? Co třeba použití EQ – jaký je nejlepší způsob, jak ho nastavit pro čisté a jasné zvuky? A co s reverbem? Jak moc by měl být přidán, aby to neznělo přeplácaně? Tohle všechno mě zajímá a rád bych se dozvěděl víc o tom, jak se orientovat v těchto limitech a technikách. Jaké máte zkušenosti vy s mixováním? Co funguje vám a co ne? Může mi někdo poskytnout nějaké konkrétní tipy nebo triky, které by mi pomohly vyhnout se běžným chybám při mixování?