Audacity.cz/Fórum/Jak nastavit hlasitost baskytary, aby nezakryla kytaru?

Jak nastavit hlasitost baskytary, aby nezakryla kytaru?

Při práci na své poslední skladbě jsem narazil na problém, který mě už nějakou dobu trápí. Mám na mysli situaci, kdy se mi zdá, že baskytara prostě zakrývá zvuk kytary a to mě fakt štve. Vím, že baskytara má být silná a plná, ale zároveň chci, aby kytara vynikla a nebyla potlačená. Zkoušel jsem různá nastavení v Audacity a různě mixovat hlasitosti, ale stále se mi nedaří najít tu správnou rovnováhu. Myslím, že tady se hraje hodně na nuance, ale přesto bych rád znal nějaké tipy nebo triky, které by mi pomohly. Jakým způsobem bych měl nastavit hlasitost baskytary? A co třeba EQ? Měl bych použít nějaké specifické frekvence pro baskytaru a kytaru, abych je oddělil? Zajímalo by mě také, jak moc se vyplatí experimentovat s panováním v mixu. Určitě by mě zajímaly vaše zkušenosti a rady, protože nechci, aby moje skladba zněla jako jeden velký zmatek. Uvítal bych cokoliv – od základních rad až po pokročilejší techniky. Díky moc!

160 slov
1.6 minut čtení
13. 4. 2024
Lenka Pechová
Lenka Pechová

Zkus se zaměřit na EQ pro obě nástroje. Baskytara většinou zabírá hodně prostoru v nízkých frekvencích, tak zkus trochu snížit basy kolem 60-80 Hz. Kytaru můžeš zvýraznit třeba mezi 2 kHz a 5 kHz, aby se víc prosadila. Hlasitost nastav podle toho, co právě hraje – kdyby baskytara hrála v rytmu, dej ji trošku dolů, aby kytara mohla víc vyniknout. Panování taky hodně pomáhá, zkus třeba basu vpravo a kytaru vlevo nebo naopak, může to vytvořit lepší prostor. Neboj se experimentovat! Je to o pocitech a každá skladba je jiná.

90 slov
0.9 minut čtení
1. 10. 2024
Markéta Zichová
Markéta Zichová

Tak tohle je fakt častý problém. Baskytara má tendenci zabírat hodně prostoru, když hraješ s kytarou. Zkus se zaměřit na EQ – na baskytaře ti pomůže ubrat trošku mids (středních frekvencí) kolem 300-500 Hz, to pomůže uvolnit místo pro kytaru. Kytara většinou „žije“ v oblasti od 1 kHz do 5 kHz, takže tady můžeš zkusit zvýšit. Co se týče hlasitosti, zkus nastavit baskytaru tak, aby byla silná, ale ne dominantní – třeba o pár dB níž než kytara. A panování? Určitě to vyzkoušej, dej baskytaru lehce doprava a kytaru doleva, nebo naopak. Tím jim dáš prostor a budou se líp slyšet. Je to o vyvážení a trošku experimentování, tak hraj a poslouchej, co funguje.

114 slov
1.1 minut čtení
24. 11. 2024
Daniel Buchta
Daniel Buchta