Audacity.cz/Fórum/Co dělat, když jsou vokály moc slabé v mixu?

Co dělat, když jsou vokály moc slabé v mixu?

Mám problém se svými vokály, které mi prostě v mixu nějak vypadávají. Když poslouchám tracky, co dělám, tak se mi zdá, že vokály nejsou dostatečně silné a prostě se ztrácejí v těch ostatních nástrojích. Zkoušel jsem už pár věcí jako zvýšit jejich hlasitost, ale to moc nepomohlo. Nevíte, co bych mohl udělat, aby byly vokály víc slyšet? Mám je snad lépe EQovat nebo použít nějaké speciální efekty? A co komprese, mohl by mi s tím pomoci? Taky mě zajímá, jestli má smysl používat reverb na vokály a jestli to může ovlivnit jejich viditelnost v mixu. Jsem si vědom toho, že správné umístění vokálů v mixu může udělat velký rozdíl, ale jak to udělat správně? Mám zvolit jiný typ mikrofonu při nahrávání nebo je problém spíš v postprodukci? Budu rád za jakékoli tipy nebo rady, co vám fungovaly. Díky!

138 slov
1.4 minut čtení
10. 8. 2021
Miroslava Kopalová
Miroslava Kopalová

Zkus pár věcí. První, co bys mohl udělat, je zaměřit se na EQ. Zkus na vokály odstranit nízké frekvence, třeba pod 100 Hz, aby tam nic nerušilo. Pak můžeš zvýraznit nějaké střední až vyšší frekvence, třeba kolem 3-6 kHz, to pomůže je víc vystrčit dopředu. Komprese taky může dost pomoct, zkus ji nastavit tak, aby vokály byly víc konzistentní – moc silná komprese ale dej pozor, ať to nezní uměle.

Reverb je fajn, ale měl bys ho používat opatrně. Když je ho moc, vokály ztratí jasnost. Zkus krátký reverb nebo delay pro hloubku bez ztráty výraznosti.

Pokud se bavíme o mikrofonu, tak jo, někdy můžeš zkusit jiný typ mikrofonu nebo přemýšlet nad jeho umístěním během nahrávání. Ale většinou to jde vyřešit v postprodukci. Začněte s dobrým základem a pak doladit mix.

A nakonec – ujisti se, že vokály mají místo v mixu. Zkontroluj ostatní nástroje a uvidíš, jestli něco nezasahuje do jejich prostoru.

153 slov
1.5 minut čtení
12. 6. 2023
Andrea Štěpánková
Andrea Štěpánková

Když se vokály ztrácí v mixu, zkus pár věcí. První, EQ je klíčový – zkrouhněte nízké frekvence, aby nebyly zamáčknuté ostatní nástroje. Zesilování vokálů může fungovat, ale pozor na přehnanou hlasitost, to udělá spíš neplechu. Komprese určitě použij – pomůže udržet vokály na správné úrovni a dodá jim víc síly. Reverb může být problém, pokud ho dáš moc – v tom případě zní vokály daleko a pak se ztrácejí. Místo toho zkus krátký reverb nebo delay, to může dodat hloubku bez ztráty jasnosti. Také si dej pozor na panování – umístění vokálů v mixu hraje velkou roli. Zkus je posunout mírně do středu a ostatní nástroje trochu víc rozprostřít do stran. A ohledně mikrofonu, pokud máš možnost, zkus něco jiného, ale většinou je to spíš o tom, jak s nima naložíš postprodukčně. Hodně štěstí!

134 slov
1.3 minut čtení
25. 6. 2023
Ivana Marková
Ivana Marková