Audacity.cz/Fórum/Jak moc bych měl stlačit basy, aby to nezní ploše?

Jak moc bych měl stlačit basy, aby to nezní ploše?

Přemýšlím o tom, jak správně nastavit basy ve svých nahrávkách. Když je stlačím moc, tak mi přijde, že zvuk je takový umělý a plochý, ale pokud je nechám příliš volné, tak to zase zní rozostřeně a celkově mi to přijde slabé. Jak tedy najít tu správnou rovnováhu? Jaké mám používat hodnoty komprese? Mám se soustředit na útok a uvolnění, nebo je důležitější celkový poměr? Zajímalo by mě, jestli máte nějaké tipy, jak dosáhnout silného a hutného zvuku bez toho, aby basy zanikly nebo naopak byly příliš dominující. Jaké frekvence bych měl zvýraznit a jaký typ kompresoru je podle vás nejlepší pro práci s basovými nástroji? A co třeba EQ? Myslíte si, že je lepší upravit basy před kompresí nebo až po? Mám pocit, že se v tom začínám ztrácet a potřeboval bych nějakou radu od zkušenějších. Jaké techniky používáte vy, abyste dosáhli plného basového zvuku bez ztráty jeho charakteru? Děkuji za každou radu!

153 slov
1.5 minut čtení
13. 12. 2023
Jindřiška Křížová
Jindřiška Křížová

Takže, co se týče stlačení basů, hodně záleží na tom, co přesně chceš udělat. Pokud je stlačíš moc, zní to uměle, ale pokud je necháš volné, tak se ti to rozplizne. Ideálně bys měl najít nějaký střed, třeba kompresi kolem 3:1 až 4:1 a útočnou dobu na 10-30 ms. Uvolnění pak tak mezi 50-100 ms. Zkus si hrát s těmito hodnotami a poslouchat, jak to zní. Když jdeš na EQ, tak doporučuju zvýraznit frekvence kolem 60-80 Hz pro pořádnou hmotnost, ale dávej pozor, ať to nezabiješ. Můžeš i lehce zredukovat něco kolem 200-300 Hz, aby to nebylo moc "muddy". Co se týče pořadí, EQ před kompresí může fungovat dobře, protože vyčistíš signál už před tím, než ho stlačíš. Důležitý je taky mít dobrou referenci a poslouchat různé styly. Můžeš zkusit různý typy kompresorů - optické nebo VCA jsou dobré pro basy. Každopádně experimentuj a sleduj, co ti sedí nejvíc.

149 slov
1.5 minut čtení
7. 1. 2022
Ladislav Drábek
Ladislav Drábek

Tak k tomu, jak stlačit basy, aby to neznělo ploše... Já bych doporučil se dívat na poměr komprese tak 2:1 až 4:1, ale fakt záleží na tom, co chceš docílit. Útok tak kolem 10-30 ms, aby to neudusilo ten přirozený punch, a uvolnění zkusit tak kolem 100-200 ms. Ale to je fakt jen orientačně. Hlavně poslouchej, co ti sedí víc.

Pokud jde o EQ, nejlepší je udělat nějaké úpravy před kompresí. Zkus vyzdvihnout frekvence kolem 60-80 Hz pro ten hluboký grunt a pak možná kolem 200 Hz pro tělo zvuku. Ale zas ne přehánět, ať to nezní jako hromada bahna.

Co se týká kompresoru, tak já osobně mám rád VST pluginy jako Waves nebo FabFilter, ale analogové kompresory mají taky super charakter. Jakmile dostaneš basy do tvaru, co ti vyhovuje, můžeš zkusit nějakou saturaci pro dodání tepla a síly.

Nezapomeň taky na mix celkově – pokud jsou basy moc dominující, zkus trochu snížit ostatní nástroje nebo je posunout do jiných frekvenčních oblastí. A hlavně experimentuj! Každá nahrávka je jiná, tak se neboj hledat ten správný zvuk.

175 slov
1.8 minut čtení
16. 8. 2024
Tereza Vlková
Tereza Vlková