Audacity.cz/Fórum/Jaká je nejlepší vzdálenost mikrofonu od úst pro domácí nahrávky?

Jaká je nejlepší vzdálenost mikrofonu od úst pro domácí nahrávky?

Zajímalo by mě, jaká je optimální vzdálenost mikrofonu od úst při nahrávání doma. Snažím se dosáhnout co nejlepší kvality zvuku a chci se vyhnout různým nepříjemnostem, jako jsou šumy nebo zkreslení. Slyšel jsem, že příliš blízko může způsobit, že bude nahrávka moc "bublat" nebo mít nehezké basy, zatímco příliš daleko zase může přidat na vzdálenosti a ve výsledku to bude znít jako kdybych mluvil z jiného pokoje. Takže jak to tedy udělat? Jaké jsou tipy a triky pro nastavení vzdálenosti mikrofonu? Měl by být mikrofon v úrovni úst, nebo třeba kousek výš či níž? A co třeba úhel, ze kterého mluvím? Mám si dávat pozor na nějaké konkrétní faktory, nebo je to prostě o tom vyzkoušet si to podle vlastního uvážení? Rád bych se dozvěděl o zkušenostech těch, kteří už mají něco nahráno a jak to ovlivnilo konečný zvuk. Díky moc za jakékoli rady!

144 slov
1.4 minut čtení
25. 11. 2023
Lukáš Pecka
Lukáš Pecka

Takže co se týče vzdálenosti mikrofonu od úst, většinou je nějakých 15-20 cm fajn. Když to dáš moc blízko, jako třeba 5 cm, tak můžeš mít problémy s plosivními zvuky, což je ten efekt, kdy to "bublá" a zní to jako když mluvíš do plechovky. Na druhou stranu, když je mikrofon moc daleko, tak ti tam vlezou šumy z okolí a budeš znít jako z jiného pokoje, jak říkáš. Takže ideálně bys ho měl mít na výšku úst nebo lehce pod, aby ses vyhnul odrazům zvuku od brady nebo nosu. Zkus si hrát i s úhlem – trochu naklonit mikrofon může pomoct. Taky si dej pozor na to, kde nahráváš – pokud máš hodně holé zdi, tak se zvuk odráží a zní to blbě. Takže nějaký polštář nebo deku kolem sebe může udělat velký rozdíl. Jakože prostě experimentuj, ono to chce čas, než najdeš co ti sedí nejvíc.

148 slov
1.5 minut čtení
25. 7. 2022
Adéla Karásková
Adéla Karásková

Tak já ti poradím z vlastní zkušenosti. Obecně se doporučuje mít mikrofon asi 15 až 30 cm od úst. Tohle je taková zlatá střední cesta, aby to nebylo moc blízko a ani daleko. Když je mikrofon moc blízko, může se to "bublat" a občas slyšíš i dýchání, což fakt nechceš. Zase když je moc daleko, můžeš ztratit na jasnosti a budeš znít jako ve velkým prostoru.

Taky mám dobrý tip - zkus mikrofon umístit lehce nad nebo pod úroveň úst, tak aby byl trošku šikmo. Tím se vyhneš těm nepříjemným "plosive" zvukům (ty hrozné "p" a "b" zvuky). A co se týče úhlu, snaž se mluvit do mikrofonu trochu nakřivo, ne přímo.

Osobně jsem si hrál s různýma vzdálenostma a pozicema a fakt to dělá rozdíl. Nakonec je nejlepší vyzkoušet víc variant a poslechnout si to. Dobrý nahrávací software ti taky pomůže s úpravama, takže to není taková katastrofa, když není všechno dokonalé hned na poprvé.

155 slov
1.6 minut čtení
19. 1. 2024
Oldřich Dobiáš
Oldřich Dobiáš