Audacity.cz/Fórum/Jaký typ mikrofonu je nejlepší pro domácí studio?

Jaký typ mikrofonu je nejlepší pro domácí studio?

V poslední době se čím dál víc zajímám o to, jak si zařídit domácí studio, a jednou z klíčových komponent je podle mě mikrofon. Ale teď mi to nedá, abych se nezeptal na to, jaký typ mikrofonu je vlastně nejlepší pro domácí natáčení. Mám na mysli nejen zpěv, ale třeba i nahrávání nástrojů nebo podcasty. Je lepší investovat do kondenzátorového mikrofonu, nebo je pro mě jako začátečníka vhodnější dynamický mikrofon? Zjistil jsem, že kondenzátorové mikrofony jsou prý skvělé na detaily a mají širší frekvenční rozsah, což by mohlo být fajn pro jemnější zvuky. Na druhou stranu dynamické mikrofony jsou často odolnější a snesou víc šumu, což by mohlo pomoci v mém rušném prostředí. Jaké máte zkušenosti s různými typy mikrofonů? Existují nějaké konkrétní značky nebo modely, které byste doporučili? Co takhle cenové rozmezí – má smysl investovat víc peněz do kvalitního mikrofonu, nebo se dají sehnat dobré kousky i za přijatelnější ceny? A co příslušenství? Potřebuji nějaký pop filtr nebo stojan? Vím, že to zní jako spousta otázek, ale rád bych měl jasnější představu o tom, co všechno vzít v úvahu při výběru mikrofonu do svého nového studia.

188 slov
1.9 minut čtení
8. 1. 2023
Bedřich Vyskočil
Bedřich Vyskočil

Když vybíráš mikrofon do domácího studia, tak fakt záleží na tom, co chceš nahrávat. Kondenzátorové mikrofony jsou super na zpěv a detaily, takže pokud plánuješ natáčet vokály nebo jemné akustické nástroje, určitě se vyplatí do něj investovat. Na druhou stranu, dynamické mikrofony jsou skvělé na nahrávání hlasu v hlučném prostředí, protože filtrují šum a snesou víc hrubší zacházení. Co se značek týče, něco jako Audio-Technica AT2020 pro kondenzátor nebo Shure SM58 pro dynamiku je dobrá volba. Cenově se dá najít slušný mikrofon i kolem 100 dolarů, ale pokud můžeš, klidně přihod pár stovek navíc na kvalitu. Jo a nezapomeň na pop filtr a stojan – to ti hodně pomůže s kvalitou nahrávky. Takže shrnuto: vyber mikrofon podle toho, co chceš dělat a radši investuj trochu víc do osvědčených značek.

129 slov
1.3 minut čtení
29. 8. 2024
Blanka Suchá
Blanka Suchá

Takže, co se mikrofonů týče, pro domácí studio bych šel spíš do kondenzátorového mikrofonu, zvlášť pokud chceš nahrávat zpěv nebo jemné nástroje. Tyhle mikrofony fakt chytají detaily a mají širší frekvenční rozsah. Pokud ale plánuješ nahrávat v hlučnějším prostředí, dynamické mikrofony by tě mohly zachránit, protože jsou odolnější a líp zvládají okolní šum. Značky jako Audio-Technica nebo Rode mají docela dobrou reputaci, jejich modely začínají na rozumné ceně a kvalita je fajn. Nezapomeň na pop filtr, ten ti pomůže odstranit praskání při vyslovování některých hlásek a stojan je taky must-have, aby ses nemusel držet mikrofonu v ruce. Co se cen týče, klidně investuj víc do kvalitního kousku, ale nejsou to vždycky nutný peníze – najdeš i slušný mikrofony za pár tisíc. Takže vezmi v potaz, co vlastně chceš nahrávat a jaký máš prostředí.

133 slov
1.3 minut čtení
15. 1. 2023
Matěj Kovařík
Matěj Kovařík