Audacity.cz/Fórum/Jak se zbavit šumu při nahrávání vokálů v Audacity?

Jak se zbavit šumu při nahrávání vokálů v Audacity?

Když nahrávám vokály v Audacity, často mě trápí nějaký ten šum a rušivé zvuky na pozadí, které mi kazí celkový dojem. Zkoušel jsem používat mikrofon, který by měl být kvalitní, ale i tak se mi zdá, že to není ono. Mám pocit, že i když se soustředím a snažím se mluvit co nejčistěji, nějaké šumy se prostě dostanou do nahrávky. Zajímalo by mě, jestli existují nějaké konkrétní techniky nebo nastavení, které by mi mohly pomoci minimalizovat ten šum už při samotném nahrávání. Myslím třeba na úpravy v Audacity, filtry nebo něco podobného. Taky bych rád věděl, jestli je lepší pracovat s externím mikrofonem nebo stačí ten vestavěný v notebooku. Má někdo tipy na to, jak správně nastavit úrovně zisku nebo jinak optimalizovat prostředí pro nahrávání? Případně co udělat po nahrání, abych ten nežádoucí šum co nejvíc potlačil? Já už jsem zkoušel pár různých věcí jako noise reduction a další efekty, ale stále to není dokonalý. Vždycky mám pocit, že když s tím pak pracuji v postprodukci, tak to kvalitu vokálů spíš snižuje než zvyšuje. Pokud máte nějaké osvědčené rady nebo postupy jak na to, budu moc vděčný za každou informaci. Rád bych vytvořil něco kvalitního a čistého bez toho otravného šumu na pozadí.

203 slov
2 minut čtení
12. 6. 2020
Jiří Krejčík
Jiří Krejčík

Zbavit se šumu při nahrávání vokálů v Audacity může být trochu oříšek, ale pár tipů ti může pomoct. Za prvé, zkus nahrávat v co nejtišším prostředí. Ztlum tepající spotřebiče, zavři okna a klidně si udělej takový provizorní studio třeba v šatně nebo koupelně, kde je víc akustiky. Mikrofon hraje taky velkou roli – externí mikrofon je většinou lepší než vestavěný, protože mívá lepší kvalitu a menší šum. Zkus připojit nějaký USB mikrofon, který je cenově dostupný a má dobrou pověst.

Pak se zaměř na úrovně zisku. Pokud je zisk moc vysoký, šum se zesílí spolu s tvým hlasem. Hraj si s nastavením a najdi takovou úroveň, která není ani příliš nízká ani vysoká.

Co se týče Audacity, určitě vyzkoušej funkci Noise Reduction – vyber část nahrávky, kde je jen šum a nech ji analyzovat. Pak aplikuješ redukci na celou stopu. Ale pozor, aby to nezničilo kvalitu vokálů. Můžeš taky zkusit EQ a snížit frekvence, kde se šum nejvíc projevuje.

A po nahrání se neboj experimentovat s různými efekty jako kompresor nebo de-esser – ty můžou pomoct vyčistit zvuk. Hlavně to chce trénink a pokusy – čím víc toho zkusíš, tím blíž budeš k tomu čistému zvuku bez rušení.

197 slov
2 minut čtení
21. 11. 2024
Štěpán Procházka
Štěpán Procházka

Zbavit se šumu při nahrávání vokálů v Audacity chce trochu trpělivosti a pár tipů. První věc, co bych doporučil, je snažit se nahrávat v co nejtišším prostředí. Zavíráš okna, utlumíš elektroniku? To může hrozně pomoct. Když už mluvíme o mikrofonech, externí mikrofon je většinou lepší než vestavěný - klidně zainvestuj do nějakého levného kondenzátorového mikrofonu, ten ti udělá lepší službu.

Pokud jde o nastavení, zkus mít gain na mikrofonu na rozumné úrovni, ne moc vysoko, jinak chytíš hodně šumu. Nahrávej na úroveň okolo -12 dB, to ti dá prostor na úpravy bez zkreslení.

V Audacity pak můžeš zkusit Noise Reduction. Výběr části ticha (kde není žádný zvuk) a použití této funkce by mělo pomoct. Ale pozor, ne přežeň to! Můžeš ztratit i detaily vokálu. Dále zkuste EQ a odstranit nízké frekvence pod 80 Hz - někdy to tam dělá hrozný bordel.

A ještě jedna věc - zkontroluj kabely a všechny vstupy. Špatné připojení nebo špatný kabel může způsobit hodně šumu. Když uděláš tohle všecko, mělo by to být mnohem lepší.

168 slov
1.7 minut čtení
15. 8. 2023
Magdaléna Jarošová
Magdaléna Jarošová