Jak se zbavit šumu při nahrávání vokálů v Audacity?
Když nahrávám vokály v Audacity, často mě trápí nějaký ten šum a rušivé zvuky na pozadí, které mi kazí celkový dojem. Zkoušel jsem používat mikrofon, který by měl být kvalitní, ale i tak se mi zdá, že to není ono. Mám pocit, že i když se soustředím a snažím se mluvit co nejčistěji, nějaké šumy se prostě dostanou do nahrávky. Zajímalo by mě, jestli existují nějaké konkrétní techniky nebo nastavení, které by mi mohly pomoci minimalizovat ten šum už při samotném nahrávání. Myslím třeba na úpravy v Audacity, filtry nebo něco podobného. Taky bych rád věděl, jestli je lepší pracovat s externím mikrofonem nebo stačí ten vestavěný v notebooku. Má někdo tipy na to, jak správně nastavit úrovně zisku nebo jinak optimalizovat prostředí pro nahrávání? Případně co udělat po nahrání, abych ten nežádoucí šum co nejvíc potlačil? Já už jsem zkoušel pár různých věcí jako noise reduction a další efekty, ale stále to není dokonalý. Vždycky mám pocit, že když s tím pak pracuji v postprodukci, tak to kvalitu vokálů spíš snižuje než zvyšuje. Pokud máte nějaké osvědčené rady nebo postupy jak na to, budu moc vděčný za každou informaci. Rád bych vytvořil něco kvalitního a čistého bez toho otravného šumu na pozadí.