Audacity.cz/Fórum/Co udělat, když mám při nahrávání hluky pozadí?

Co udělat, když mám při nahrávání hluky pozadí?

Při nahrávání zvuku se mi často stává, že se do mého projektu dostávají různé hluky pozadí. Mám na mysli například šum z okolí, zvuky od sousedů, nebo dokonce i občasné vrčení klimatizace. Zkouším nahrávat v různých časech dne, ale nic moc se nezlepšuje. Používám Audacity a chtěl bych vědět, co všechno bych mohl udělat pro to, abych minimalizoval tyto rušivé zvuky. Mám zkusit nějaké speciální mikrofony nebo by pomohlo víc utěsnit okna? Je lepší nahrávat v místnosti s měkkými povrchy, nebo se na to vykašlat a snažit se to vyčistit až při editaci? Jaké nastavení v Audacity by mohlo pomoci? Zajímalo by mě také, jestli jsou nějaké pluginy nebo filtry, které by mi mohly pomoct odstranit šum v pozadí. A co třeba použití sluchátek při nahrávání? Může to mít vliv na kvalitu nahrávky? Rád bych slyšel zkušenosti ostatních, kteří už s tímto problémem bojovali. Jak jste to vyřešili? Díky za jakékoliv rady!

152 slov
1.5 minut čtení
1. 5. 2020
Šárka Pavlíková
Šárka Pavlíková

Když nahráváš a slyšíš hluky pozadí, tak je dobrý zkusit pár věcí. První je, že mikrofon má fakt velkej vliv, tak zkusit nějaký směrový mikrofon, co bere jen zvuky z jedný strany. Taky se doporučuje nahrávat v místnosti, kde je víc měkkých povrchů, protože to pohlcuje zvuk. Jestli máš okna, tak je určitě utěsni, nebo zkus nahrávat, když je venku klidněji.

V Audacity můžeš použít filtr na odstranění šumu, což pomůže s těma hlukama. V menu najdeš "Efekty" a pak "Odebrat šum". Je fajn si udělat profil šumu, aby to program věděl, co má odstranit. Sluchátka při nahrávání moc neovlivňujou kvalitu, ale urychlí ti práci při editaci. Lepší mít uzavřený sluchátka, abys neslyšel ten hluk přímo.

Taky se podívej na nějaký pluginy jako ReaPlugs nebo iNoise, co ti můžou pomoct s úpravou zvuku. Každopádně se snaž nahrávat v co nejtišším prostředí a pak to pomocí softwaru doladit.

147 slov
1.5 minut čtení
26. 10. 2020
Zdeňka Stará
Zdeňka Stará

Pokud ti tam lezou hluky, tak první věc, co bych udělal, je podívat se na mikrofon. Levné mikrofony často zachytí všechno kolem. Zkusit nějaký směrový mikrofon, co bere zvuk jen z jednoho směru, může hodně pomoct. Jinak taky fakt doporučuji utěsnit okna nebo nahrávat v místnosti, kde není tolik odrazů a šumu. Měkké povrchy jako koberce a závěsy můžou udělat zázraky.

Když už nahráváš, tak sluchátka určitě použij. Nepoužívej ty levné špunty, ale spíš uzavřené sluchátka, aby ti to nepropouštělo zvuky ven. V Audacity můžeš pak zkusit použít Noise Reduction – vybereš část s čistým šumem a pak aplikuješ na celou nahrávku.

Existují i nějaké pluginy jako ReaFIR nebo iZotope RX, co umí šum odstranit hodně dobře. Ale nejlepší je mít kvalitní zdroj už při nahrávání. Takže to chce kombinaci dobrého vybavení a trochu přípravy s místností.

136 slov
1.4 minut čtení
21. 1. 2021
Dominik Dušek
Dominik Dušek