Jaký je nejlepší formát pro nahrávku zvuku?
Když se chystám nahrávat zvuk, ať už pro podcast, hudbu nebo nějaké jiné projekty, často se mi honí hlavou otázka, jaký formát zvolit pro tu nahrávku. Je to vůbec důležité? Mám jít do WAV, MP3 nebo snad FLAC? Kolik mám myslet na kvalitu? Dělám si starosti, že když zvolím špatný formát, tak se mi výsledná nahrávka může zkazit nebo nebude znít tak, jak bych chtěl. Zajímalo by mě, co vlastně znamenají ty různé formáty a jaký je mezi nimi rozdíl. Kde je ten správný kompromis mezi kvalitou a velikostí souboru? Jak moc ovlivní výběr formátu to, jak se bude zvuk přehrávat na různých zařízeních? Je lepší mít nahrávku v bezztrátovém formátu pro úpravy v Audacity a pak ji konvertovat do jiného formátu pro sdílení? A co bitrate? Jak to všechno dohromady funguje? Nechci přijít o kvalitu zvuku, ale zároveň se snažím nezaplnit si disk zbytečnými velkými soubory. Zkrátka hledám rady od zkušenějších uživatelů a odborníků na zvuk. Jaký formát doporučujete pro nahrávání zvuku a proč? Jaké máte zkušenosti s různými formáty a co byste mi poradili na základě vašich praktik a dovedností?