Audacity.cz/Fórum/WAV vs MP3 – Jaký je mezi nimi rozdíl a kdy je lepší co použít?

WAV vs MP3 – Jaký je mezi nimi rozdíl a kdy je lepší co použít?

Zajímalo by mě, jaký je vlastně rozdíl mezi WAV a MP3 formáty. Slyšel jsem, že WAV je prý nezkomprimovaný formát a MP3 se používá na kompresi zvuku, ale to mi moc nepomáhá pochopit, kdy bych měl použít jeden nebo druhý. Když nahrávám hudbu nebo něco upravuju v Audacity, co je pro mě lepší? Kdy má smysl použít WAV, který zabírá víc místa, a kdy je na místě MP3, který šetří místo na disku? Je pravda, že kvalita zvuku v WAV je mnohem lepší než u MP3? A co třeba možnost sdílení – je MP3 lepší pro posílání lidem nebo pro streamování? Pokud chci mít nejlepší zvukovou kvalitu pro profesionální projekty, měl bych se držet WAV? A co když chci jen nějaké rychlé nahrávky pro osobní použití? Mám se bát ztráty kvality při převodu z WAV do MP3 nebo je to v pohodě? Jak se vůbec liší tyto formáty z pohledu využití při různých projektech? Rád bych věděl i nějaké tipy na to, jak s nimi pracovat v Audacity a co všechno bych měl mít na paměti při exportu zvuku. Dík za rady!

182 slov
1.8 minut čtení
30. 1. 2022
Bohuslav Bláha
Bohuslav Bláha

Rozdíl mezi WAV a MP3 je v tom, že WAV je nezkomprimovaný formát, takže má nejlepší zvukovou kvalitu, ale zabírá fakt hodně místa. MP3 je komprimovaný, což znamená, že ti ušetří místo na disku, ale kvalita zvuku je horší, i když to nemusíš vždycky poznat. Pokud nahráváš něco v Audacity a chceš maximální kvalitu pro profesionální projekty, určitě jdi do WAV. Na druhou stranu, pokud potřebuješ rychlé nahrávky pro osobní použití nebo chceš něco poslat kamarádům, tak MP3 je ideální. Jo a když převádíš z WAV do MP3, nějaká ztráta kvality tam bude, ale zase záleží na bitrate – čím vyšší bitrate, tím lepší kvalita. Takže z pohledu využití: WAV pro práci a úpravy, MP3 pro sdílení a streamování. Při exportu v Audacity si dej pozor na nastavení – u WAV nic moc řešit nemusíš, ale u MP3 si vyber správný bitrate podle toho, co potřebuješ. Tak snad jsem to nějak shrnul.

153 slov
1.5 minut čtení
11. 6. 2024
Luboš Daněk
Luboš Daněk

Takže, WAV a MP3 – jasně, je to rozdíl v tom, jak zvuk ukládají. WAV je nezkomprimovaný, což znamená, že si uchovává všechny detaily zvuku. Když nahráváš v Audacity a chceš mít nejvyšší kvalitu, tak rozhodně jdi do WAV. U těch profesionálních projektů je lepší mít WAV, protože když to pak zpracováváš nebo mixuješ, tak zachováš nejlepší kvalitu.

Na druhou stranu MP3 je super pro šetření místa. Když chceš posílat někomu hudbu nebo ji streamovat, MP3 je ideální, protože je menší a většina lidí s tím nemá problém přehrát. Ale jo, ztrácíš nějakou kvalitu při konverzi z WAV do MP3 – záleží na bitrate, co použiješ. Čím vyšší bitrate, tím lepší kvalita, ale pořád to není tak dobrý jako původní WAV.

Takže shrnuto: pro nahrávání a úpravy v Audacity – WAV. Pro sdílení a streamování – MP3. A nezapomeň si hlídat ten bitrate při exportu do MP3, aby se ti moc nezhoršila kvalita. Pokud děláš rychlé nahrávky pro sebe, klidně můžeš jít do MP3. Ale pokud máš něco víc důležitého a chceš to mít na věky, drž se WAV.

177 slov
1.8 minut čtení
29. 10. 2024
Bedřich Vyskočil
Bedřich Vyskočil