Audacity.cz/Fórum/Jak nastavit reverb na kytaru pro nejlepší zvuk?

Jak nastavit reverb na kytaru pro nejlepší zvuk?

Když se bavíme o zpracování zvuku a úpravě kytarových tónů, nikdy nemohu opomenout důležitost reverbu. Mám pocit, že správné nastavení reverbu může opravdu udělat zázraky s tím, jak naše kytara zní. Čím víc o tom přemýšlím, tím víc mě zajímá, co je vlastně to nejlepší nastavení reverbu na kytaru. Jaké parametry bych měl brát v úvahu? Je lepší použít menší množství efektu s delším decayem nebo naopak hodně efektu s krátkým? A co se týká typu reverbu - je nějaký konkrétní, který se doporučuje pro akustickou nebo elektrickou kytaru? Vždycky jsem slyšel různé názory, někdo říká, že hall reverb je ideální pro ambientní zvuky, zatímco jiní preferují plate reverb pro jeho bohatost. Jaký je váš názor? Jakou strukturu bych měl mít na svém mixu? Měl bych reverb umístit do send efektů nebo přímo na kanál? A co frekvenční rozsah - má smysl přidávat EQ před nebo po reverbu? Jak moc by měl být reverb slyšet ve srovnání s ostatními nástroji v mixu? Vím, že každý má jiný styl hraní a zvukové preference, ale jaké jsou vaše osobní tipy a triky pro dosažení toho nejlepšího zvuku při použití reverbu s kytarou? Budu rád za každou radu či zkušenost!

197 slov
2 minut čtení
10. 12. 2024
Irena Štěpánková
Irena Štěpánková

Reverb na kytaru je fakt umění, to souhlasím. Takže za mě: záleží na stylu, co hraješ. Pro akustiku klidně zkus plate reverb, má takovou příjemnou jasnost a prostor. S elektrickou se mi líbí hall reverb, ale s mírou – moc toho efektu a budeš mít blátivý zvuk. Co se týká decay, kratší je fajn pro rytmické pasáže, delší zase dodá ambientní atmosféru.

Nastavení bys měl ladit podle mixu, ale obecně doporučuju dávat reverb do sendu, tím udržíš kontrolu nad celkovým zvukem. EQ před reverbem může vyčistit nežádoucí frekvence, ale po něm to zase dodá trochu „výraznosti“. A co slyšet? Tak tak akorát, aby to bylo v harmonii s ostatními nástroji. Vždyť to je o vyvážení! Hoď do mixu pár testovacích pasáží a experimentuj, jakoby si hrál s různými nastaveními. Když to sedne, jsi v pohodě.

134 slov
1.3 minut čtení
31. 8. 2024
Pavla Jedličková
Pavla Jedličková

Nastavení reverbu na kytaru je fakt důležitý, ale hodně záleží na tom, co chceš dosáhnout. Pokud jde o množství efektu, tak většinou platí, že méně je více. Měj na paměti, že dlouhý decay může tvořit zajímavý prostorový efekt, ale nesmí to být zas moc, aby se ti to nespojilo s ostatními nástroji. Hall reverb je fajn pro ambientní zvuky, ale pro akustickou kytaru můžeš zkusit i room reverb nebo plate, protože ty dodají víc těla. Já osobně mám rád posílat reverb do sendů, protože máš větší kontrolu nad úrovní a můžeš ho snadno mixovat s jinýma zvukama. Co se týče EQ, tak doporučuju dát ho před reverb, aby se ti nepotlačovaly frekvence a vše znělo čistěji. Reverb by měl být slyšet tak akorát – tak, aby dotvářel atmosféru, ale ne přehlušil kytaru. Každopádně experimentuj a najdi si to své – každý má jiný styl a preference.

146 slov
1.5 minut čtení
20. 7. 2024
Romana Hrušková
Romana Hrušková