Jak nastavit reverb na kytaru pro nejlepší zvuk?
Když se bavíme o zpracování zvuku a úpravě kytarových tónů, nikdy nemohu opomenout důležitost reverbu. Mám pocit, že správné nastavení reverbu může opravdu udělat zázraky s tím, jak naše kytara zní. Čím víc o tom přemýšlím, tím víc mě zajímá, co je vlastně to nejlepší nastavení reverbu na kytaru. Jaké parametry bych měl brát v úvahu? Je lepší použít menší množství efektu s delším decayem nebo naopak hodně efektu s krátkým? A co se týká typu reverbu - je nějaký konkrétní, který se doporučuje pro akustickou nebo elektrickou kytaru? Vždycky jsem slyšel různé názory, někdo říká, že hall reverb je ideální pro ambientní zvuky, zatímco jiní preferují plate reverb pro jeho bohatost. Jaký je váš názor? Jakou strukturu bych měl mít na svém mixu? Měl bych reverb umístit do send efektů nebo přímo na kanál? A co frekvenční rozsah - má smysl přidávat EQ před nebo po reverbu? Jak moc by měl být reverb slyšet ve srovnání s ostatními nástroji v mixu? Vím, že každý má jiný styl hraní a zvukové preference, ale jaké jsou vaše osobní tipy a triky pro dosažení toho nejlepšího zvuku při použití reverbu s kytarou? Budu rád za každou radu či zkušenost!