Audacity.cz/Fórum/Jaký kompresor je nejlepší na vokály?

Jaký kompresor je nejlepší na vokály?

Zdravím všechny, potřeboval bych poradit ohledně výběru kompresoru na vokály. Jsem začínající producent a snažím se zlepšit kvalitu svých nahrávek. Dělám především elektronickou hudbu a občas něco nahrávám i s kytarou nebo klavírem, ale teď mě opravdu zajímají vokály. Slyšel jsem, že kompresor může hodně ovlivnit zvuk a dynamiku zpěvu, ale nevím, který model by byl pro mě ten pravý. Hledám něco, co by mi pomohlo dosáhnout profesionálního zvuku bez toho, aby to bylo příliš složité na ovládání. Mám v plánu používat Audacity, takže by mě zajímalo, jestli jsou nějaké konkrétní pluginy nebo softwarové kompresory, které byste doporučili. Jaké jsou vaše zkušenosti s různými značkami jako je Waves, FabFilter nebo i nějaký free plugin? Jaké funkce jsou pro vokály nejdůležitější? Měli byste nějaké tipy na nastavení, které by mohly pomoci při nahrávání? Vím, že každý má jiný styl a preference, ale rád bych měl nějaký základní přehled o tom, co je momentálně na trhu a co by mohlo fungovat pro mě. Předem díky za rady!

165 slov
1.7 minut čtení
17. 5. 2023
Eliška Holubová
Eliška Holubová

Kompresor na vokály je fakt důležitej, hlavně pokud chceš, aby to znělo profesionálně. Určitě se podívej na pluginy od Waves, jejich CLA Vocals je dost populární a snadno se používá. FabFilter Pro-C je taky super, ale možná složitější pro začátečníka. Pokud hledáš něco free, tak zkuste TDR Kotelnikov nebo Spitfire Audio LABS, oba jsou fajn a přitom jednoduchý.

Co se týče nastavení, tak doporučuju začít s poměrem 3:1 nebo 4:1 a prahovou hodnotu nastav na -20 dB. Rychlost attack dej kolem 10 ms a release tak 100-200 ms. To ti pomůže udržet dynamiku bez toho, aby to znělo moc uměle.

Důležitý je taky EQ před kompresí, trochu odřízni basy a zvýrazni střední frekvence pro lepší průraznost. A nezapomeň na de-esser, aby ses zbavil sibilantních zvuků. Držím palce s produkcí!

127 slov
1.3 minut čtení
6. 10. 2023
Luboš Starý
Luboš Starý

Když hledáš kompresor na vokály, tak doporučuju začít s něčím jako FabFilter Pro-C2 nebo Waves CLA Vocals. Oba jsou super uživatelsky přívětivé a mají skvělou kvalitu zvuku. FabFilter má navíc skvělou vizualizaci, což ti může hodně pomoct při nastavování. Pokud bys chtěl ušetřit, zkus třeba TDR Kotelnikov, což je free plugin a dokáže udělat slušnou práci. Při práci s vokály je důležité nastavit attack a release správně, aby to nezničilo dynamiku, takže zkus experimentovat s rychlým attackem a pomalejším release pro hladký zvuk. Ujisti se, že nemáš moc agresivní kompresi, jinak to může znít uměle. Zároveň nezapomeň na EQ po kompresi, aby si vyčistil nežádoucí frekvence. Hodně štěstí s produkcí!

110 slov
1.1 minut čtení
30. 9. 2022
Milena Špačková
Milena Špačková