Audacity.cz/Fórum/Jaký kompresor na kytaru a proč?

Jaký kompresor na kytaru a proč?

Zdravím všechny zvukaře a hudebníky! Rád bych se zeptal, jaký kompresor byste doporučili pro nahrávání kytary. Mám na mysli především elektrickou kytaru, ale zajímají mě i tipy pro akustickou. Je jasné, že každý má jiné preference, ale já jsem v tomhle ohledu trošku nováček a nevím, co hledat. Slyšel jsem, že kompresory mohou opravdu udělat hodně pro zvuk a dynamiku nahrávky, ale jsem trošku zmatený z toho množství různých modelů a značek. Co vy považujete za nejlepší volbu? Je lepší jít cestou analogových kompresorů nebo se spolehnout na digitální pluginy? Jaké konkrétní parametry jsou podle vás nejdůležitější? Mám raději něco s jednoduchým ovládáním nebo se vyplatí investovat do pokročilejších zařízení s víc možnostmi? A co třeba cena, je lepší si připlatit za kvalitní zařízení nebo je možné najít i dostupnější varianty, které udělají dobrou práci? Děkuji za vaše názory a zkušenosti!

141 slov
1.4 minut čtení
4. 1. 2021
Marcela Tomanová
Marcela Tomanová

Takže kompresor na kytaru? No, já bych doporučil něco jako MXR Dyna Comp na elektriku. Je to klasika, jednoduchý na ovládání a dělá fajn věci s dynamikou. Na akustiku se mi líbí třeba TC Electronic Hall of Fame, ten má super reverby a když se to spojí s kompresorem, tak to sedne skvěle.

O analogových a digitálních - oboje má svoje plusy, ale analogové kompresory mají takovej teplejší zvuk. Ale zase, pluginy můžeš mít levněji a jsou dost kvalitní, takže záleží na tvých preferencích.

Co se týče parametrů, zaměř se na poměr komprese a útok. Čím víc možností, tím víc experimentování, ale pro začátek bych šel do něčeho jednoduššího. A cena… no, za kvalitu si radši připlatím, ale jsou i levnější věci, co udělaj dobrou práci. Tak hodně štěstí v hledání!

131 slov
1.3 minut čtení
26. 10. 2024
Karel Hájek
Karel Hájek

Kompresor pro kytaru je fakt důležitá věc, když chceš mít hezký zvuk. Pro elektrickou kytaru bych doporučoval něco jako MXR Dyna Comp nebo Boss CS-3. Oba jsou relativně jednoduchý na ovládání, což je fajn pro začátečníky. Dyna Comp má super sustain a u CS-3 můžeš víc doladit poměr.

Pokud jde o akustiku, tak třeba Fishman Aura by mohl být dobrý, nebo taky nějaký levnější model od Behringeru, pokud nechceš utrácet moc.

Já osobně jsem spíš na analogové kompresory, ty mají takový teplejší zvuk. Ale digitální pluginy jako Waves nebo FabFilter taky nejsou špatný a jsou často levnější.

Hlavně si dej pozor na parametry jako attack a release – ty ti hodně ovlivní charakter zvuku. Jestli máš rozpočet, tak investice do kvalitního zařízení se vyplatí, ale i levnější verze udělají dobrou práci. Takže to chce prostě zkoušet a najít to, co ti sedí.

142 slov
1.4 minut čtení
6. 6. 2023
Luboš Košťál
Luboš Košťál