Audacity.cz/Fórum/Jak odstranit syčící zvuky z vokálů v Audacity?

Jak odstranit syčící zvuky z vokálů v Audacity?

Rád bych se zeptal, jak vlastně odstranit ty otravným syčivé zvuky, které se občas objeví u vokálů, když je zpracovávám v Audacity. Mám nahrávku, kde je krásný zpěv, ale ty sibilanty jsou tak rušivé, že to kazí celkový dojem. Zkoušel jsem už pár základních věcí, jako úpravu ekvalizéru a snížení vysokých frekvencí, ale pořád to není úplně ono. Hlavně mi jde o to, aby to znělo přirozeně a nebylo to nějak umělé. Někde jsem četl o použití de-esseru, ale nemám s tím moc zkušeností a nevím přesně, jak to nastavit, aby to mělo efekt. Mohli byste mi poradit nějaký konkrétní postup nebo tipy, jak na to? A co třeba použití efektů v Audacity? Mělo by smysl zkusit něco jiného než de-esser? Děkuju za jakoukoliv pomoc a rady ohledně tohohle problému, fakt bych chtěl mít ty vokály čisté a bez těch otravnejch syčení!

142 slov
1.4 minut čtení
4. 5. 2023
Karel Dobiáš
Karel Dobiáš

Zkus použít de-esser, to je fakt nejlepší cesta, jak se zbavit těch syčících zvuků. V Audacity ho najdeš pod efekty, stačí ho přidat na stopu s vokály. Pak si hraj s nastavením - nastav frekvenci na ty sibilanty (obvykle kolem 5-8 kHz) a nastav prahovou hodnotu, aby to fungovalo jen na ty syčivé zvuky, ne na zbytek. Trochu to ztlumí ty otravný sykavky, ale dej pozor, ať to nezní uměle. Můžeš taky zkusit EQ, jak jsi už zmiňoval - udělej trochu cut v těch vyšších frekvencích, ale opatrně. Pokud to pořád nezní dobře, můžeš zkusit i ručně odstranit ty nejhorší syčící části pomocí nástroje pro stříhání nebo normalizaci zvuku. Ale de-esser by měl většinou stačit.

115 slov
1.2 minut čtení
31. 5. 2023
Anna Kolářová
Anna Kolářová

Takže, s tím syčením bojujeme všichni, to znám. De-esser je fakt dobrá volba, ale musíš ho nastavit správně. Otevři Audacity, vyber nahrávku a pak si nainstaluj plugin pro de-esser, pokud ho nemáš. Většinou se nastavuje frekvence kolem 5-8 kHz, kde většina syčivých zvuků leží. Hlavně buď opatrný s nastavením prahu a poměru – zkus to pomalu doladit, aby to nepřehnal. Když to uděláš dobře, měl bys mít čistší vokály bez toho umělého zvuku.

Pokud de-esser nestačí, zkus ekvalizaci víc zaměřenou na ty problematické frekvence a možná trochu kompresi na vyrovnání dynamiky. Můžeš také zkusit efekt „Notch Filter“ na úpravu konkrétních frekvencí. Můžeš si pohrát s reverbem nebo delayem, aby se zvuk víc spojil a syčení se méně projevovalo.

No a nezapomeň si udělat zálohu před experimentováním! Hlavně to chce trpělivost a klidně si dej přestávku, kdyby tě to frustrovalo.

137 slov
1.4 minut čtení
25. 7. 2024
Ivana Marková
Ivana Marková