Audacity.cz/Fórum/Co je de-esser a jak ho použít pro lepší zpěv?

Co je de-esser a jak ho použít pro lepší zpěv?

Když se člověk pustí do nahrávání vlastního zpěvu, často narazí na problémy s ostrostí některých hlásek, jako jsou S nebo T. Všichni víme, jak důležité je, aby náš zpěv zněl co nejlépe. Četla jsem někde, že existuje jakýsi de-esser, ale pořádně nevím, co to vlastně je a jak s ním pracovat. Je to nějaký efekt nebo plugin, který se dá použít přímo v programu jako Audacity? Jak přesně funguje a jaké má nastavení? Je lepší ho použít při nahrávání nebo až při mixu? Zajímalo by mě, jestli někdo z vás má s de-esserem zkušenosti a mohli byste mi poradit, jak ho správně aplikovat, aby mé nahrávky zněly profesionálněji a vyhnula jsem se těm nepříjemným sykavkám. Kdybych chtěla dosáhnout co nejlepšího zvuku, co bych měla mít na paměti při jeho používání? Díky za rady!

133 slov
1.3 minut čtení
3. 8. 2024
Kamila Čermáková
Kamila Čermáková

De-esser je vlastně takovej plugin, co se používá na odstranění těch ostrých sykavek, jako S nebo T, co ti můžou kazit zvuk. Funguje to tak, že detekuje ty výšky frekvencí, kde jsou ty hrozné zvuky, a pak je potlačí. V Audacity je to taky k sehnání, stačí si nahrát svůj zpěv a pak přidat ten de-esser efekt.

Je lepší ho použít při mixu, protože si můžeš lépe poslechnout, jak to zní s ostatními nástroji. Když to dáš už při nahrávání, můžeš si ublížit a přijít o přirozený zvuk. Jestli chceš dosáhnout co nejlepšího zvuku, dej pozor na to, abys to nepřehnal s nastavením. Když to moc potlačíš, pak ti zpěv bude znít uměle. Takže zkus najít tu správnou rovnováhu a poslouchej to pořád dokola, než to doděláš. Jo a taky se vyplatí mít dobrou akustiku v místnosti, kde nahráváš, aby ti tam nelezly další nežádoucí zvuky.

146 slov
1.5 minut čtení
5. 1. 2025
Jitka Kadlecová
Jitka Kadlecová

De-esser je vlastně efekt, který ti pomůže zbavit se těch otravnejch sykavek, co se objevujou ve zpěvu, hlavně S a T zvucích. Funguje jako jakýsi kompresor, ale zaměřuje se jen na tyhle frekvence. Můžeš ho použít jako plugin v Audacity nebo jiným DAW, což je super, protože tak to hodíš rovnou do mixu.

Když nastavuješ de-esser, většinou si hraješ s frekvencema. Zkus najít frekvenci kolem 5-8 kHz, kde ty sykavky nejvíc vynikají. Pak nastavíš prahovou hodnotu, aby de-esser začal pracovat jen když jsou ty sykavky moc silný. Dobrý je i nastavit attack a release, aby to znělo co nejpřirozeněji.

Osobně bych doporučil použít de-esser při mixu, abys měla víc kontroly nad celkovým zvukem. Kdybys ho dala už při nahrávání, můžeš přijít o nějaké nuance v hlase. A stejně tak si dej pozor, abys to s ním moc nepřehnala – chceš, aby to znělo hezky, ne uměle.

Takže až budeš nahrávat, dej si pozor na techniku zpěvu a pak v postprodukci experimentuj s de-esserem. Takhle se vyhneš těm nechutným sykavkám a uděláš ze svýho zpěvu něco fakt fajn.

174 slov
1.7 minut čtení
5. 2. 2025
Lucie Pražáková
Lucie Pražáková