Audacity.cz/Fórum/Jak správně nastavit ekvalizér pro kytaru?

Jak správně nastavit ekvalizér pro kytaru?

Zajímalo by mě, jak to vlastně děláte, když nastavujete ekvalizér pro kytaru? Mám pocit, že je to jedna z těch věcí, která může zásadně ovlivnit zvuk, ale zároveň jsem si nikdy nebyl jistý, co přesně bych měl udělat. Když poslouchám různé nahrávky, každá kytara zní jinak a já bych chtěl dosáhnout toho nejlepšího zvuku pro moje jamy. Zkoušel jsem už něco málo nastavit na ekvalizéru v Audacity, ale nejsem si úplně jistý. Jaké frekvence bych měl zdůraznit nebo potlačit? Mám se zaměřit na basy, středy nebo výšky? A co třeba použití různých presetů - má to smysl, nebo je lepší všechno nastavit ručně? Vím, že každý má jiný styl a chuť na zvuk, ale chtěl bych vědět, co funguje pro ostatní a jak se vlastně liší nastavení pro elektrickou a akustickou kytaru. Jaké máte tipy a triky na dosažení skvělého zvuku pomocí ekvalizéru? Díky moc za jakoukoli radu!

148 slov
1.5 minut čtení
5. 12. 2022
Luboš Vaculík
Luboš Vaculík

Nastavení ekvalizéru pro kytaru je fakt důležitý, ale záleží na tom, co chceš dělat. Obecně platí, že na elektrickou kytaru je dobrý zdůraznit kolem 3-5 kHz pro víc bite a jasnosti, ale ne přehánět. Basy do 200 Hz můžeš trochu potlačit, aby to nezabíralo místo jiným nástrojům. Na akustiku se zaměř na 80-120 Hz pro plnost a pak přidej nějaký výšky kolem 5-10 kHz pro jasnost. Presety můžou být fajn jako výchozí bod, ale většinou je lepší si to doladit podle sebe. Zkoušej to v kontextu s ostatníma nástrojema, co hrajete, může se to dost měnit. Hlavně se neboj experimentovat!

100 slov
1 minut čtení
12. 12. 2023
Renata Havlíčková
Renata Havlíčková

Nastavení ekvalizéru pro kytaru je fakt důležitý, a jo, může to dost změnit zvuk. U elektrický kytary většinou chceš zvýraznit středy – kolem 800 Hz až 2 kHz, to dává tomu tónu sílu. Basy můžeš lehce zvýraznit, ale ne přeháněj, jinak se ti to rozplizne. U akustický kytary spíš dávej pozor na výšky – okolo 3-5 kHz, tam je ten hezký „cinkavý“ zvuk. Zároveň si dej pozor na nízký frekvence, aby se to nepletlo s ostatníma nástroji. Presety můžou být fajn jako základ, ale radši si to doladíš podle sebe. Každá kytara zní jinak, tak experimentuj a poslouchej, co sedí tvému stylu. Hlavně nezapomeň na uši – to je ta nejlepší rada.

112 slov
1.1 minut čtení
25. 10. 2022
Ludmila Dvořáčková
Ludmila Dvořáčková