Audacity.cz/Fórum/Co znamenají ty čísla na ekvalizéru a jak je použít?

Co znamenají ty čísla na ekvalizéru a jak je použít?

Zdravím všechny, nedávno jsem se dostal k ekvalizéru v Audacity a trošku mě zmátly ty čísla, co se tam objevují. Jde mi o to, co vlastně znamenají? Mám na mysli ty hodnoty v decibelech a frekvencích. Jakým způsobem bych měl s těmito čísly pracovat, když chci upravit zvuk? Zkoušel jsem posunovat posuvníky, ale nevím, jestli to dělám správně. Myslím tím, že když zvýším nějakou frekvenci, tak jak moc by to mělo ovlivnit celkový zvuk? Zajímá mě i to, co se stane s ostatními frekvencemi, když jedny zvýším nebo snížím. A také jaký je vlastně rozdíl mezi různými frekvenčními pásmy, jako jsou basy, středy a výšky? Potřeboval bych poradit i ohledně toho, jak docílit lepšího zvuku pro různé typy hudby. Děkuju za všechny rady a tipy, určitě mi to pomůže!

129 slov
1.3 minut čtení
20. 11. 2022
Oldřich Fojtík
Oldřich Fojtík

Ty čísla na ekvalizéru v Audacity ti ukazují frekvence (v hertzech) a úpravy hlasitosti (v decibelech). Když zvedneš posuvník pro určitou frekvenci, vlastně říkáš, že tuhle část zvuku chceš udělat hlasitější nebo tišší. Například basy jsou kolem 20-250 Hz, středy 250 Hz - 2 kHz a výšky od 2 kHz výš. Zmnění jedné frekvence může ovlivnit i ostatní, takže pokud zvýšíš basy, může to udělat zvuk plnější, ale zároveň ti to může zas měnit celkovou rovnováhu. Když děláš úpravy, zkus to poslouchat, jak to vychází - někdy stačí malý posun a zvuk je hned lepší. K různým hudebním žánrům pak platí, že třeba rock chce víc basů a výšek, zatímco klasika může chtít vyrovnanější zvuk. Takže experimentuj a poslouchej!

119 slov
1.2 minut čtení
11. 2. 2024
Božena Hlaváčová
Božena Hlaváčová

Ty čísla na ekvalizéru reprezentují frekvence (v hertzech, Hz) a úroveň jejich zesílení nebo útlumu v decibelech (dB). Když posuneš posuvník nahoru, zosílíš tu konkrétní frekvenci, když dolů, ztlumíš ji. To ovlivní zvuk tak, že třeba zvýšení basů (okolo 60-250 Hz) dodá tvé hudbě sílu a plnost, zatímco zvýšení výšek (nad 4 kHz) může přidat jasnost a detail. Měj na paměti, že když jednu frekvenci zvýšíš, může to ovlivnit ostatní. Například, když zesílíš basy, může se zvuk zdát "zmatenej" nebo rozmazanej. Proto je dobrý experimentovat a slyšet, co to dělá se zvukem jako celkem.

Různý frekvenční pásma mají svoje charakteristiky - basy dodávají energii a hmotnost, středy jsou důležitý pro zpěv a nástroje, a výšky dodávají jasnost. Snaž se najít rovnováhu mezi těmito pásmy podle typu hudby. Například pro rock můžeš zesílit střední frekvence na vokály, zatímco pro elektroniku můžeš zaměřit na basy. Takže zkoušej různé nastavení a poslouchej, co ti sedí.

151 slov
1.5 minut čtení
12. 10. 2024
Viktor Liška
Viktor Liška