Audacity.cz/Fórum/Kompresor nebo EQ na vokály?

Kompresor nebo EQ na vokály?

Nedávno jsem se dostal do situace, kdy jsem začal experimentovat se svými vokály a přemýšlím, jaký efekt je pro ně vlastně nejlepší. Znalci říkají, že kompresor umí skvěle vyrovnat dynamiku a dodat vokálům sílu, ale pak zase slyším, že EQ je klíčový pro to, aby vokály zněly jasně a prostorově. Vím, že kompresor může vyhladit hlasové výkyvy a udělat je tak nějak „profesionálnější“, ale co když je vokál už sám o sobě dost silný? Je pak lepší sáhnout po EQ a doladit frekvence? Mám pocit, že každý má svůj styl a třeba někdo preferuje víc kompresi, zatímco jiný nedá dopustit na EQ. Zajímalo by mě, co si o tom myslíte vy. Máte nějaké tipy nebo osobní zkušenosti, co použít na vokály? Jaké nastavení kompresoru byste doporučili pro zpěv? A co s EQ? Mám jít do určitého pásma frekvencí, nebo je to spíš o experimentování? Jak moc se dají tyto efekty kombinovat? Rád bych věděl vaše názory a rady, protože chci, aby moje nahrávky zněly co nejlépe. Děkuju!

167 slov
1.7 minut čtení
3. 2. 2024
Lucie Stará
Lucie Stará

Vokály jsou fakt tricky, co? Já osobně bych začal s kompresorem, protože to fakt pomáhá vyrovnat ty dynamiky. Když máš silný hlas, tak to můžeš mít nastavený třeba na 3:1 nebo 4:1, ale záleží na tom, jak moc chceš vyhladit ty výkyvy. Pak si dej pozor na attack a release, aby to neznělo moc uměle. Co se EQ týče, tak tam je dobrý se zaměřit na 2-4 kHz pro jasnost a pak trošku ubrat kolem 200-300 Hz, pokud je to moc "muddy". Jo a určitě zkombinuj obojí, kompresor ti udělá ten základ a EQ doladí detaily. Experimentuj s tím, co ti sedí nejlíp – každý má jiný ucho. Tak držím palce!

111 slov
1.1 minut čtení
29. 8. 2024
Matěj Holuša
Matěj Holuša

Když to vezmu z vlastní zkušenosti, tak oba efekty jsou důležitý, ale záleží na tom, co přesně chceš dosáhnout. Kompresor ti fakt pomůže s dynamikou, zvlášť když máš vokály, co skáčou jak blázen. Ale pokud je zpěv silnej už od začátku, tak EQ může udělat hodně. Zkusit ubrat něco kolem 300-500 Hz může pomoci vyčistit zvuk a zároveň zvýšit jasnost v těch vyšších frekvencích.

Nastavení kompresoru záleží na tvém stylu, ale snaž se najít poměr attack a release, co ti sedí. Například rychlej attack může zkrotit výšky, ale zase to nesmí znít uměle. Takže vyzkoušet různý nastavení je klíč.

Nezapomeň, že kombinace obojího je naprosto normální. Můžeš se třeba rozhodnout nejdřív komprimovat a pak EQ, nebo naopak. Klíčový je mít uši otevřený a experimentovat s tím, co zní nejlíp pro tvoje vokály.

138 slov
1.4 minut čtení
6. 10. 2023
Adam Navrátil
Adam Navrátil