Audacity.cz/Fórum/Použít reverb na hlasy?

Použít reverb na hlasy?

Zdravím všechny, mám takovou otázku ohledně zvukového zpracování, konkrétně pokud jde o úpravu hlasu. Při práci ve studiových programech, jako je Audacity, jsem narazil na možnost přidat reverb, ale nejsem si jistý, jestli je to dobrý nápad. Zvažuju, jaký vliv má reverb na kvalitu a celkový dojem ze zpěvu nebo mluveného slova. Je lepší použít ho na všechny hlasy nebo jen na některé? V některých písničkách mi přijde, že to dodá takový pěkný prostor a atmosféru, ale jinde mi zase připadá, že to dělá hlas nejasným a rozmazaným. Jaké máte zkušenosti s použitím reverbu? Funguje to lépe v určitých žánrech nebo stylech? A co se týče intenzity - je lepší používat méně a zvýraznit přírodní zvuk hlasu, nebo to můžu přehnat a udělat z toho efekt, který bude originální? Rád bych slyšel názory od těch, kdo se zabývají zvukem a mají s tím víc zkušeností. Dík za jakékoli tipy a rady!

151 slov
1.5 minut čtení
8. 8. 2024
Jindřiška Rybářová
Jindřiška Rybářová

Reverb na hlasy může být fakt fajn, ale záleží na tom, co chceš dosáhnout. V některých žánrech, jako je pop nebo ambient, to dodá ten správný prostor a atmosféru, ale u jiných stylů, třeba rapu nebo čistě mluveného slova, to může zkazit jasnost a srozumitelnost. Osobně bych doporučil začít s menší intenzitou a postupně přidávat, abys viděl, jak to sedí. Můžeš zkusit i různé presetové efekty v Audacity, abys našel ten pravý zvuk. Někdy méně znamená víc. A jo, klidně experimentuj s různýma efektama, občas se tak najde něco originálního, co zaujme. Hlavně si dej pozor na to, aby reverb nepřehlušil samotný hlas.

103 slov
1 minut čtení
8. 8. 2024
Ivana Beranová
Ivana Beranová

Reverb na hlasy může být skvělý, ale fakt záleží na kontextu. Když ho dáš moc, tak to může udělat z hlasu bláto a pak není slyšet, co se zpívá nebo mluví. Osobně doporučuji začít s mírnou intenzitou, hlavně u zpěvu. U písniček, co mají prostorovou atmosféru, reverb fakt pomůže, ale u mluveného slova často stačí jen málo nebo vůbec. Každý žánr to chce jinak – rock třeba snese víc než rap. Zkus experimentovat, ale radši se vyhni tomu, abys to přehnal. Někdy je lepší zachovat ten surový zvuk než udělat z hlasu efektovou hračku.

94 slov
0.9 minut čtení
22. 1. 2024
Ivana Štefanová
Ivana Štefanová