Audacity.cz/Fórum/Jak se používá granulární syntéza v Audacity?

Jak se používá granulární syntéza v Audacity?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat na jednu věc ohledně granulární syntézy v programu Audacity. Mám v plánu experimentovat se zvukem a slyšel jsem, že granulární syntéza může opravdu otevřít nové možnosti při úpravě a manipulaci s audio stopami. Jenže jsem trochu zmatený, jak vlastně začít. Kde najdu tuto funkci? Je potřeba si stáhnout nějaký plugin nebo je to už součástí standardního vybavení Audacity? A jak přesně to funguje? Zkoušel jsem najít nějaké návody, ale všechno mi přijde dost složité a technické, takže bych uvítal nějaký jednodušší popis. Rád bych věděl, jaké jsou základní kroky pro použití granulární syntézy a co všechno s tím lze vytvořit. Může mi někdo prosím vysvětlit, jak se do toho dostat a co všechno bych si měl pohlídat? Budu moc vděčný za jakoukoli pomoc nebo tipy na zdroje, které by mi mohly pomoci lépe pochopit tuto techniku! Děkuju!

143 slov
1.4 minut čtení
1. 9. 2021
Zdeňka Hrušková
Zdeňka Hrušková

Granulární syntéza v Audacity je fakt super věc, ale jak říkáš, může být trochu matoucí. V Audacity není granulární syntéza přímo součástí základního balíčku, takže budeš muset stáhnout plugin. Hledej něco jako "GVerb" nebo "PaulStretch", což jsou pluginy, co ti umožní hrát si se zvukem pomocí granulární syntézy. Jakmile je nainstaluješ, otevři Audacity a v menu najdeš možnosti pro efekty, kde by se měly objevit.

Co se týče použití, tak to zkusíš tak, že si vybereš část zvuku, co chceš upravit. Pak aplikuješ efekt a hraješ si s parametry jako velikost granulí, rozestupy mezi nimi a další. Experimentuj s různýma nastaveními – můžeš dostat zajímavý textury a zvuky. V podstatě jde o to rozložit zvuk na malé kousky (granule) a pak je znovu poskládat podle svého gusta.

Doporučuju pro začátek si projít nějaké video tutoriály na YouTube, tam ti to ukážou víc názorně. A nebo prostě experimentuj – hodně uvidíš, jak se to chová. Držím palce!

155 slov
1.6 minut čtení
22. 2. 2023
Oldřich Pánek
Oldřich Pánek

Granulární syntéza v Audacity je super způsob, jak manipulovat se zvukem. Ale pozor, není to přímo součástí standardních nástrojů Audacity. Aby ses dostal k granulární syntéze, budeš potřebovat plugin. Doporučuju zkusit plugin „PaulStretch“, který právě tohle umí a je vhodnej pro experimenty se zvukem. Můžeš ho stáhnout z jejich stránek a pak ho nainstalovat do Audacity.

Jakmile to máš hotový, otevři Audacity a načti zvukovou stopu, se kterou chceš pracovat. Potom najdi efekt PaulStretch v menu Efekty. Tady můžeš nastavit různé parametry jako délku granule, pitch a další věci. Je to fakt o tom experimentovat, takže si hraj s různýma nastaveníma a uvidíš, co vznikne.

Bacha na to, že granulární syntéza může hodně zpomalit počítač, když nastavíš moc dlouhý granule nebo hodně efekty najednou. Takže si dej pozor na výkon. Pro začátek doporučuju kouknout na nějaký videa na YouTube, tam ti ukážou, jak to používat prakticky. To by ti mohlo pomoct víc než psaný návody.

155 slov
1.6 minut čtení
4. 1. 2023
Rudolf Žižka
Rudolf Žižka