Audacity.cz/Fórum/Jaký je rozdíl mezi FM a wavetable syntézou?

Jaký je rozdíl mezi FM a wavetable syntézou?

Zajímalo by mě, jaký je vlastně rozdíl mezi FM syntézou a wavetable syntézou. Vím, že obě metody se používají pro generování zvuku, ale nikdy jsem si nebyl úplně jistý, jak se liší od sebe. Když se podívám na FM syntézu, mám pocit, že je to spíš o modulační technice, kde se využívá frekvenční modulace k vytvoření různých tónů a textur. Na druhou stranu wavetable syntéza mi připadá jako něco víc dynamického, protože se zdá, že se tam pracuje s vlnovými tabulkami, které dokážou změnit zvuk v reálném čase. Je to ale opravdu tak? Jak konkrétně to ovlivňuje zvukové výstupy? Můžu říct, že FM syntéza má často ten typický 'retro' zvuk, zatímco wavetable dává více možností pro experimentování s různými texturami a atmosférickými zvuky. Jak tedy obě tyto techniky fungují v praxi? Existují nějaké specifické příklady nebo syntezátory, které byste doporučili pro lepší pochopení těchto rozdílů? Myslíte, že jsou některé žánry hudby víc nakloněny jedné z těchto metod než té druhé? Každopádně, rád bych slyšel názory a zkušenosti ostatních – co vás na těchto technikách fascinuje a s čím máte osobní zkušenosti?

181 slov
1.8 minut čtení
18. 12. 2023
Renata Havlíčková
Renata Havlíčková

Takže, FM syntéza a wavetable syntéza jsou fakt odlišné, a jak říkáš, každá má svůj styl. FM (frekvenční modulace) je o tom, že jedním oscilátorem moduluješ frekvenci druhého, což vytváří ty charakteristické zvuky. To dává ten retro feeling, který známe třeba z 80. let – vzpomeň na Yamaha DX7, to je klasik. Na druhou stranu wavetable syntéza pracuje s tabulkama vln, kde můžeš v podstatě „skákat“ mezi různýma formama vlny. Tím se dá udělat hodně dynamických zvuků – něco, co se hodí na ambient nebo experimentální hudbu.

Zvukový výstup je fakt rozdílný – FM je víc o těch bohatých harmonických, zatímco wavetable ti dává větší flexibilitu a možnost měnit strukturu zvuku v reálném čase. Vyznívá to jinak a pro různé žánry se to hodí jinak. Například elektronika a pop často používají FM, zatímco post-rock nebo IDM může jít víc za wavetable.

Co se syntezátorů týče, doporučil bych ZYNAPTIQ nebo Serum pro wavetable a pak něco jako DX7 nebo Nord Lead pro FM. Oba mají svoje kouzlo a rozhodně stojí za vyzkoušení!

170 slov
1.7 minut čtení
23. 1. 2025
Jindřich Janeček
Jindřich Janeček

FM syntéza fakt funguje na úplně jiném principu než wavetable. U FM jde hlavně o to, že jeden oscilátor (nazýván modulační) ovlivňuje frekvenci jiného oscilátoru (nosného), což dává vznik různým harmonickým tónům a texturám. To je ten retro zvuk, co říkáš – vzpomeň třeba na starý syntezátory jako Yamaha DX7. Tenhle zvuk je hodně specifický a má v sobě dost chladnosti a jasnosti.

Wavetable syntéza naopak pracuje s vlnovými tabulkami, kde máš předem nahrané vlny a ty můžeš v reálném čase měnit mezi těmito vlnami, což ti dává víc možností pro experimentaci a dynamiku. Třeba synthy jako PPG Wave nebo moderní Synapse Audio Dune ti umožní hodně manipulovat se zvukem, což je super pro atmosférické plochy nebo komplexní textury.

Co se týče žánrů, tak mi přijde, že FM je častější v elektronice a popu z 80. let, zatímco wavetable je oblíbená ve scéně jako dubstep nebo ambient, kde se zvuk hodně vyvíjí a mění. Obě metody mají něco do sebe, ale záleží fakt na tom, co chceš vytvářet.

166 slov
1.7 minut čtení
8. 10. 2024
Ludmila Stehlíková
Ludmila Stehlíková