Jaký je rozdíl mezi FM a wavetable syntézou?
Zajímalo by mě, jaký je vlastně rozdíl mezi FM syntézou a wavetable syntézou. Vím, že obě metody se používají pro generování zvuku, ale nikdy jsem si nebyl úplně jistý, jak se liší od sebe. Když se podívám na FM syntézu, mám pocit, že je to spíš o modulační technice, kde se využívá frekvenční modulace k vytvoření různých tónů a textur. Na druhou stranu wavetable syntéza mi připadá jako něco víc dynamického, protože se zdá, že se tam pracuje s vlnovými tabulkami, které dokážou změnit zvuk v reálném čase. Je to ale opravdu tak? Jak konkrétně to ovlivňuje zvukové výstupy? Můžu říct, že FM syntéza má často ten typický 'retro' zvuk, zatímco wavetable dává více možností pro experimentování s různými texturami a atmosférickými zvuky. Jak tedy obě tyto techniky fungují v praxi? Existují nějaké specifické příklady nebo syntezátory, které byste doporučili pro lepší pochopení těchto rozdílů? Myslíte, že jsou některé žánry hudby víc nakloněny jedné z těchto metod než té druhé? Každopádně, rád bych slyšel názory a zkušenosti ostatních – co vás na těchto technikách fascinuje a s čím máte osobní zkušenosti?